Klinik izolatlardan elde edilen Staphylococcus aureus suşlarının fenotipik ve genotipik yöntemler ile tanımlanması ve karşılaştırılması
Identification and comparison of clinical isolate Staphylococcus aureus strains by phenotyping and genotyping methods
  1. Tez No: 216204
  2. Yazar: ESRA DENİZ ÜSLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER AKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Biotechnology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, RAPD-PCR, UPGMA, Staphylococcus aureus, RAPD-PCR, UPGMA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Nozokomikal enfeksiyon etkeni olarak Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus-MRSA) görülme sıklığındaki artış ve vankomisine dirençliliğin oluşması izolat karakterizasyonunun hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmasını ve hastanelerde klonal yayılımın tanımlanmasını gerektirmektedir. Bu çalışmanın amacı, klinik izolatlardan elde edilen Staphylococcus aureus suşlarına ait RAPD bant modellerindeki varyasyonu ve bunlar arasındaki sistematik ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Klinik izolatlara disk difüzyon metodu kullanılarak antibiyotik duyarlılıklarına bakıldı. Bütün izolatlar vankomisine duyarlı bulundu. Bu çalışmada; MSSA için 6 (iki baskın tip-%29.4) ve MRSA için 8 (bir baskın tip-%26.6) farklı antibiyotip paterni belirlendi. 47 S.aureus ve kontrol olarak S.aures ATCC 29213, S.epidermidis ve S.saprophyticus 25 farklı primer ile rastgele çoğaltılmış polimorfik DNA (RAPD) PCR tekniği kullanılarak analiz edildi. Tüm veriler ile UPGMA metodu kullanılarak dendogram çizildi. Rastgele seçilmiş 25 primerden 15'i informatif bulundu. Buna ek olarak; RAPD PCR metodu ile izolatlar MRSA ve MSSA olmak üzere ayrılmıştır. İzolatlardaki genetik uzaklık 0.1142'den 0.9565'ye değişen aralıktadır. Çalışmadan elde edilen veriler bize izolatların antibiyotip paternleri ile RAPD paternlerinin birbiri ile benzer olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The increase in the frequency of Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) as the causal agent of nosocomial infection and the possibility of emergence of resistance to vancomycin demands a quick and trustworthy characterization of isolates and identification of clonal spread within hospitals. The objective of this study is to establish variations of RAPD band patterns in Staphylococcus aureus strains which are collected from clinical isolates and its systematic relationship between them. Antimicrobial susceptibility tests of clinical isolates were performed by the disc diffusion method. All the isolates were susceptible to vancomycin. In this study different antibiotype patterns were determined; 6 for MSSA (with two dominant patterns-%29.4) and 8 for MRSA (with one dominant pattern-%26.6). Randomly amplified polymorphic DNA (RAPD) PCR method with 25 different primers was analysed on 47 clinical isolates of Staphylococcus aureus and S.aures ATCC 29213, S.epidermidis and S.saprophyticus as controls. All the data were employed to construct dendrograms using the UPGMA. Randomly selected 15 primers were informative out of 25. In addition, RAPD PCR method differentiated between MRSA and non-MRSA based on the clustering.The overall genetic distances ranged from 0.1142 to 0.9565 among the isolates. These data suggested that the antibiotype patterns of the isolates were identical to RAPD patterns.