Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak Ankara ili Keçiören bölgesi mikrobölgeleme haritalarının oluşturulması.
Creating mikrozonatıon maps of Keciören region ın Ankara by using geographıc ınformatıon systems.
  1. Tez No: 216238
  2. Yazar: TANJU YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAVUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobölgeleme, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Sorgulatma, Zemin Emniyet Gerilmesi (ZEG), Microzonation, North Anatolian Fault Zone (NAFZ), Cross-examination, Bearing Capacity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma, Ankara ili Keçiören ilçesinde yapılmıştır. Çalışmanın amacı zemin etüd raporlarından yararlanarak Keçiören bölgesinin mikrozemin parametre haritalarını oluşturmaktır.Bu haritalar Keçiören ilçesinin bir bütün olarak zemin parametrelerini ve zemin sınıflandırmasını ortaya çıkarmak ve ileride yapılacak çalışmalara ışık tutmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak 185 adet sondaj sonucu hazırlanan rapor, Coğrafi Bilgi Sistemleri'nden (CBS) yararlanılarak inceleme alanının zeminine ait mikrobölgeleme haritaları oluşturularak yorumlanmıştır.Yapılan incelemeler ve oluşturulan haritalara göre şu sonuçlar çıkarılmıştır;Çalışma alanı Miyosen yaşlı Mamak formasyonundan (aglomera, tüf ve andezit, bazalt bileşimli lavlardan) oluşmaktadır. Buradan çalışma alanının volkanik kayaçlar üzerine kurulu olduğu anlaşılmaktadır.Yapılan sorgulatma sonucunda, çalışma alanı genelinde Keçiören Bölgesi güvenli yapılaşmalar için uygundur. ZEG'nin 1 kg/cm2 olduğu kısımlar düzlük küçük alanlar olup derinliği 1,5-2 metreyi geçmeyen Alüvyonlarla kaplı olduğu düşünülmektedir. Bunun dışında kalan alanlarda aynı derinlikte daha sağlam ve daha yüksek ZEG değerleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Kecioren district in Ankara Province. The aim of this study is to create microzonation maps of Kecioren district from field survey reports as a result of Earthquake risk zone.These maps were undertaken to investigate all of soil parameters and soil classification of Keçiören district and to clarify the other studies in future. For this aim 185 drilling data were examined and microzonation maps of study area conducted by using GIS (Geographic Information Systems) and were interpreted.After all processes we obtained results explained below respectively,Study area developed on Miocene age Mamak formation (aglomera, tufa, andesit, basalt with lava composits). From this formation we estimated that study area formed by volcanic rocks.After interrogation, it is clear that study area in Kecioren District is suitable for good engineered settlement. According to the 1 kg/m2 bearing capacity value areas it is thought that 1, 5-2 meter depth layers are covered by alluvial. Base on this result the other region of the study area which has more bearing capacity values it is seen that the property of the soil is stiff.