Altındağ ilçesi aktif yeşil alanlarının mevcut durumunun coğrafi bilgi sistemi (CBS) ile irdelenmesi
Analysis of the current status of active green spaces in altindağ district using geographic information systems (GIS)
- Tez No: 972500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİDA ÇELİK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Aktif Yeşil Alan, Erişilebilirlik, Yeterlilik, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Kentsel Isı Adası (KIA), Sürdürülebilir Kentleşme, Altındağ İlçesi, Active Green Space, Accessibility, Sufficiency, Geographic Information Systems (GIS), Urban Heat Island (UHI), Sustainable Urbanization, Altındağ District
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Yenileme Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Yenileme (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ankara ili Altındağ ilçesindeki 21 mahalleyi kapsayacak şekilde kentsel yeşil alanların mekânsal olarak analiz edilmesini, sayısal envanterinin oluşturulmasını ve bu alanların daha etkili yönetimi için mikro ölçekte öneriler geliştirilmesini amaçlamaktadır. Kentsel yeşil alanların yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkileri ve planlama sürecindeki kritik rolleri hem ulusal mevzuat hem de uluslararası standartlar çerçevesinde ele alınmıştır. 3194 Sayılı İmar Kanunu'nda kişi başına 10 m² olarak belirlenen yeşil alan standardına rağmen, yerel düzeyde bu oranın sıklıkla sağlanamadığı, özellikle büyük kentlerde bu miktarın giderek azaldığı tespit edilmiştir. Altındağ ilçesi özelinde yapılan analizler, Ankara genelinde kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı 21 m² iken Altındağ'da bu oranın 8,64 m² olduğunu ve bu değerin ulusal standardın altında kaldığını ortaya koymuştur. Ayrıca yeşil alanların parçalı yapıda olması, erişilebilirlik sorunları ve mahalle bazında bilgi eksiklikleri gibi sorunlara dikkat çekilmiştir. Çalışmada, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak yeşil alanlara ilişkin veriler sayısallaştırılmış, 2008, 2018 ve 2024 yıllarına ait ortofoto görüntülerle karşılaştırmalı analizler gerçekleştirilmiştir. Yeşil alanların imar planlarıyla çakıştırılması, erişilebilirlik ve yeterlilik standartlarına göre değerlendirilmesi ve Kentsel Isı Adası (KIA) etkisinin ölçülmesi yoluyla detaylı mekânsal analizler yapılmıştır. Sonuç olarak, bu tez çalışması; Altındağ ilçesi özelinde yeşil alanların planlanması, yönetimi ve erişilebilirliğinin artırılması amacıyla sürdürülebilir, veriye dayalı ve bütüncül bir yaklaşım önererek hem literatüre hem de yerel yönetimlerin stratejik planlamalarına katkı sağlamaktadır. 2025, xvi + 81 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze urban green spaces spatially within the Altındağ district of Ankara province, create a numerical inventory of these spaces, and develop micro-scale recommendations for their more effective management. The positive effects of urban green spaces on quality of life and their critical roles in the planning process are addressed within the framework of both national legislation and international standards. Despite the green space standard of 10 m² per capita determined in Turkey, it has been observed that this rate is frequently not achieved at the local level, and this amount is decreasing, especially in large cities. Analyses conducted specifically in the Altındağ district revealed that while the amount of active green space per capita in Ankara is 21 m², this rate is 8.64 m² in Altındağ, which is below the national standard. Furthermore, issues such as the fragmented structure of green spaces, accessibility problems, and lack of information at the neighborhood level are highlighted. In the study, data on green spaces were digitized using geographic information systems (GIS), and comparative analyses were performed using orthophoto images from 2008, 2018, and 2024. Detailed spatial analyses were conducted by overlapping green spaces with zoning plans, evaluating them according to accessibility and adequacy standards, and measuring the Urban Heat Island (UHI) effect. In conclusion, this thesis contributes to both the literature and the strategic planning of local administrations by proposing a sustainable, data-driven, and holistic approach for the planning, management, and increased accessibility of green spaces specifically in the Altındağ district. 2025,xvi + 81 Pages