Ankara ili içme suyu kalite parametrelerinin coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ortamında farklı enterpolasyon yöntemleri kullanılarak modellenmesi
Modeling of drinking water quality parameters in ankara province with geography information systems (GIS) by using different interpolation methods
  1. Tez No: 689317
  2. Yazar: OĞUZHAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED CÜNEYT BAĞDATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçme Suyu, Mekânsal Modelleme, Trend Analizi, CBS, Ankara, Drinking Water, Spatial Modeling, Trend Analysis, GIS, Ankara
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma Ankara ilinin 2018-2020 yılları arasındaki bazı içme suyu kalite parametrelerinden EC, bulanıklık, bakiye klor (Cl), sülfat (SO4), demir (Fe) ve alüminyum değerlerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında farklı enterpolasyon yöntemleri kullanılarak mekânsal olarak değerlendirilmesi ve modellenmesi kapsamında yürütülmüştür. Çalışmada Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından dönemsel olarak izlenen bazı su kalitesi parametre değerleri kullanılmıştır. Bu kapsamda Ankara'nın 25 ilçesinin bazı su kalitesi parametre değerleri dönemsel ve mevsimsel olarak da trend analizine tabii tutulmuştur. Bu bağlamda su kalitesi parametre değerlerinin mevsimsel ve dönemsel olarak değişim seyri yıllar bazında ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda Ankara ili genelinde ortalama olarak EC 134,9-28,3 mS/m, bulanık değerleri 0,71-0,23 NTU, bakiye klor 0,74-0,38 mg/l, SO4 konsantrasyon değeri ise 178,10-12,33 mg/l, Fe konsantrasyon değerleri ise 45,4-4,4 µg/l, Al konsantrasyon değeri 85,6-9,2 µg /l, olarak belirlenmiştir. Trend analizi sonuçlarında ise EC değerlerinde 10 ilçede, bulanıklık değerlerinde 17 ilçede, bakiye Cl' da 16 ilçede, SO4 içeriğinde 17 ilçede, Fe konsantrasyonunda 15 ilçede ve Al miktarında ise 20 ilçede artan veya azalan yönde bir trendin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out within the scope of spatial evaluation and modeling of EC, turbidity, balance chlorine (Cl), sulfate (SO4), iron (Fe) and aluminum values from some drinking water quality parameters of Ankara province between 2018 and 2020 using different interpolation methods in geographic information systems (GIS) environment. In the study, some water quality parameter values monitored periodically by Ankara Water and Sewerage Administration (ASKİ) were used. In this context, some water quality parameter values of 25 districts of Ankara were subjected to seasonal and seasonal trend analysis. In this context, the course of seasonal and periodic change of water quality parameter values has been revealed on a yearly basis. As a result of the study, ec 134.9-28.3 mS/m, fuzzy values 0.71-0.23 NTU, balance chlorine 0.74-0.38 mg/l, SO4 concentration value 178.10-12.33 mg/l, Fe concentration values 45.4-4.4 μg/l, Al concentration value 85.6-9.2 μg/l. In the results of the trend analysis, it was concluded that there is an increasing or decreasing trend in EC values in 10 districts, blurring values in 17 districts, balance Cl in 16 districts, SO4 content in 17 districts, Fe concentration in 15 districts and Al in 20 districts.