Mekanik olarak aktive edilen alunitin sülfürik asit çözeltisinde liç kinetiği
The leach kinetic of mechanical activated alunite with sulphiric acid solition
- Tez No: 216241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alunit, alumina, mekanik aktivasyon, liç kinetiği, Alunite, alumina, mechanic activation, leach kinetic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada Şaphane alunit cevherinin mekanik aktivasyonu ve sülfirik asit çözeltisindeki liç kinetiği incelenmiştir. Çalışmalarda, mekanik aktivasyon süreleri, asit konsantrasyonları, liç sıcaklık ve sürelerinin gibi parametrelerin değişimi ile çözeltiye geçen alumina miktarları izlenerek söz konusu işlem için en uygun şartlar tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışma sonunda mekanik aktivasyon süresi olarak 60 dk., asit konsantrasyonu olarak 1 M, liç işlem sıcaklığı olarak 80oC ve liç işlem süresi olarak 60 dk. en uygun şart olarak tespit edilmiş olup bu şartlarda elde edilen alumina kazanım değeri % 54,34'dür. Mekanik aktivasyon süresinin artışı ile alumina kazanımındada bir artış gözlenmektedir. Alumina kazanım değerleri incelendiğinde 60 dakikadan sonraki mekanik aktivasyon işlemlerinde sürenin alumina kazanımında kayda değer bir artış meydana getirmediği görülmüştür.Yapılan liç kinetiği çalışmalarında ise ilk 20 dakikalık bölümde ara yüzeyde gerçekleşen reaksiyonun kinetik mekanizmayı belirlediği daha sonra reaksiyonun difüzyon kontrollü hale dönüştüğü kabul edilmiştir. Elde edilen aktivasyon enerji değerlerinde bu durumu destekler nitelikte olup ilk 20 dakikada elde edilen aktivasyon enerjisi değeri 17,05 kJ/mol, 20 dakikadan sonraki aktivasyon enerjisi değeri ise 11,06 kJ/mol olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, both mechanic activation of Şaphane alunite?s ore and leach kinetic which have been in the sulfuric acid solution are investigated. In the studies, the changes of parameters, such as the time of the mechanic activation , acid concentrations , the heat and time of the leach and in this mentioned operation are observed the amount of alumina are solving in order to determine the most appropraite condition.The time of mechanic activation is determined 60 minutes, acid concentration is 1 M, the heat of leach operation is 80 C and the time of leach operation is 60 min. at the end of this investigation. The most appropriate condition is completely determined and alumina extraction is %54,34. Moreover, the increasing of the mechanic activation?s time and the increasing at alumina extraction is observed.When the alumina extractions are examined, it is observed the time is an unvaluable increase for alumina exractions, after 60 min. being mechaning activation.Therefore, at the leach kinetic studies, at the interface reaction determine kinetic mechanism in the first 20 minutes section. After that it has been accepted that the reaction transform controlled diffusion. As a result of that acquiring activation energy values support the this condition and activation anergy value is 17,05 Kj/mol, at first 20minute and activation energy value is 11,06 kJ/mol after the 20 minutes