Tek boncuk test cihazında kesmede etken faktörlerin incelenmesi
Investigation of efficient parameters on cutting in single bead test machine
  1. Tez No: 216351
  2. Yazar: EDİZ SADIK KANBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Dogal tas (mermer), elmas telli kesme, elmas boncuk, elmas boncuk asınması, elmas boncuk seçimi, kesilebilirlik, optimizasyon, istatistiki modelleme, Natural stone (marble), diamond wire cutting, diamond bead, diamond bead wear, diamond bead selection, cuttability, optimization, statistical modelling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Elmas telli kesme yöntemi ile dogal tas üretiminde kesme verimliligini etkileyen en önemli parametre elmas boncuk verimliligidir. Elmas boncukların arazi sartlarında test edilmesi ve gerekli analizlerin yapılması zaman alıcı ve zor çalısmalardır. Bu nedenle arazi sartlarını en iyi sekilde yansıtabilecek tek boncuk test cihazı, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisligi Bölümü'nde gelistirilmis ve elmas boncukla ilgili çalısmalar bu cihaz kullanılarak yapılmaya çalısılmıstır. Tek boncuk test cihazı ile farklı yük seviyelerinde, arazi sartlarında elmas boncugun kesim davranısını yansıtabilen aralıkta, farklı boncuk ve mermer numunesi devirlerinde kesimler yapılabilmektedir. Bu çalısmada, daha önce literatürde yapılmamıs olan tek boncuk test cihazında kesmede etken faktörlerin incelenerek kesilecek mermere en uygun yük, boncuk ve mermer numunesi motoru devir hızının belirlenmesi ve arazide model elmas kesme makinası ile yapılan çalısmalar ile laboratuvarda tek boncuk test cihazı ile elde edilen sonuçların karsılastırılarak aralarındaki iliskilerin incelenmesi amaçlanmıstır. Sonuç olarak laboratuvardan ve arazi çalısmalarından elde edilen sonuçlar arasında yüksek iliskiler elde edilmis ve laboratuvarda tek boncuk test cihazı kullanılarak yapılacak çalısmalardan arazi sonuçlarının ve kesim kosullarının kestirilebilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
One of the most important parameters in cutting efficiency in diamond wire cutting operations is the abrasion occured on diamond beads. Testing the diamond beads under field conditions and making the necessary analysis are time consuming and difficult studies. Therefore, single bead test machine that can best reflect the field conditions was developed in Hacettepe University Departmant of Mining Engineering and studies regarding diamond bead were made by using this machine. By means of single bead test machine, cuttings in different rotations of bead and marble sample in an interval that can reflect the cutting behaviour of the dimaond bead under field conditions of different load level can be done. In this study it is aimed that the most suitable rotation speed of load, diamond bead and marble sample is identified by examining the effective factor in cutting on the single bead test machine that has not been found in litrature so far and the relations are examine by comparing the results gathered from field studies with model diamond wire cutting machine as well as labratory studies with single bead test machine. As a conclusion, significant realtionships wereobtained between the results of labrotory and field studies and field conditions and field results and cutting studies can be estimated by using single bead test machine.