Sargılı rotorlu endüksiyon motorlarında eniyilenmiş yol verme başarımı için kıyıcı kontrollü rotor dış direnci uygulaması
The application of chopper controlled rotor resistance for optimum starting performance of wound rotor induction motors
  1. Tez No: 216358
  2. Yazar: SÜMEYRA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IŞIK ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sargılı rotorlu endüksiyon motor, kalkıs momenti, kalkıs akımı, hız kontrolü, kıyıcı kontrollü rotor direnci devresi, wound rotor induction motor, starting torque, starting current, speed control, chopper controlled rotor resistance circuit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bilezikli asenkron motor kalkıs süreçleri bileziklere eklenen dıs dirençlerin kontrollü degisimi ile düzenlenebilir/kontrol edilebilir. Asenkron motorların kalkıs akımları anma akımlarına göre çok yüksektir, bu yüksek akım motorun ömrünü etkiler. Bu süreçte istenen karakteristik kalkıs akımının olabildigince küçük olması ve/veya yüksek akımın aktıgı sürecin kısalmasıdır. Özellikle sık sık dur-kalk yapması gereken motorlarda bu özellik daha çok önem kazanır. Bunun yanı sıra rotor direncinin degisimi moment-hız karakteristigini etkiler. Bu degisimden hız kontrolü amacıyla yararlanılabilir. Bu çalısmada sargılı rotorlu endüksiyon motorlarında yol alma sırasında geçici rejim basarımını iyilestirmek ve belirli bir aralıkta hız kontrolü saglamak amacıyla kıyıcı kontrollü rotor direnci devresi tasarlanıp gelistirilmistir. Kıyıcı devresinin kontrolü ile yol alma sırasında yüksek çıkıs momenti ve düsük kalkıs akımı ile en iyi kalkıs performansı saglanmıstır. Tasarlanan sistem aynı zamanda belli bir aralıkta hız kontrolü saglamaya da yöneliktir.
Özet (Çeviri)
Starting performance of wound rotor induction motors can be controlled/changed by adjusting/controlling the value of external resistance added to the slip rings. Starting current of induction motors are extremely large compared to their rated value. This inrush current effects the life of the motor badly. For the starting period, to decrease the inrush current and/or the time of the starting period is demanded, especially for the motors changes its mode of running-stopping periodically. Additionally, changing the rotor resistance results in a change of torque-speed characteristic of the motor, that can be used for the speed control of the motor. In this project, to have an optimum starting performance and to control the speed of wound rotor induction motor, chopper controlled rotor resistance is used. By the control of chopper circuit, for the starting period increased starting torque and decreased starting current results the optimum starting performance. This system also satisfies speed control.