T. dicoccoides ve T. dicoccon türleri arasındaki genetik çeşitliliğin rapd-pcr tekniği ile belirlenmesi
Molecular characterization of genetic diversity between T. dicoccoides and T. dicoccon species by rapd-pcr technique
- Tez No: 216361
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AFİFE İZBIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Botanik, Biology, Biotechnology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Yabani emmer bugdayı, gernik bugdayı, T. dicoccoides, T. dicoccon, RAPD-PCR, genetik çesitlik, polimorfizm, UPGMA, Wild emmer wheat, gernik wheat, T. dicoccoides, T. dicoccon, RAPDPCR, genetic diversity, polymorphism, UPGMA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bitki gen kaynaklarının etkin bir sekilde kullanımı ve korunması amacıyla genetik çesitliligin karakterizasyonuna ihtiyaç vardır. Bitki genomlarını karakterize etme ve tanımlamada kullanılan çesitli markır sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemlerden biri olan RAPD-PCR, bugday ve diger bitki türlerinde genetik çesitliligin saptanmasında kullanılan etkin bir tekniktir. Bu çalısmanın amacı, Türkiye'de yetisen yabani emmer ve gernik (kültüre alınmıs emmer) bugdaylarının RAPD-PCR teknigi ile analiz edilerek, aralarındaki genetik çesitliligin moleküler düzeyde saptanmasıdır. Bu amaçla 11 adet yabani emmer ve 8 adet gernik bugdayı RAPD-PCR teknigi kullanılarak analiz edilmistir. Bu çalısmada kullanılan 25 adet primerden 20 tanesinin informatif oldugu belirlenmistir. RAPD primerlerinden elde edilen toplam 178 PCR ürününden 85'i polimorfik bulunmustur. Çalısılan yabani emmer ve gernik bugdayı örneklerinde polimorfizm oranı %47.75 olarak saptanmıstır. Bütün veriler Aritmetik Ortalamayı Kullanan Agırlıksız Çift Grup Metodu ile (UPGMA) degerlendirilmis ve fenogram bu yöntemle çizilmistir. UPGMA analizi, TUR 02456 kayıt numaralı gernik bugdayı ile TUR 03399 kayıt numaralı yabani emmer örneginin birbirine en uzak; TUR 03562 ve TUR 03564 kayıt numaralı gernik bugdayı örneklerinin birbirine en yakın oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to characterize genetic diversity of the plant resources for their effective usage and protection. There are well known various marker systems to analyse and define the plant genomes. RAPD-PCR is one of the efficiently used technique for distinguishing the genetic variation among the wheat species as well as the other plants. The objective of this study is molecular characterization of the genetic diversity of wild emmer wheat and gernik wheat (cultivated emmer) each of which is planted in Turkey by RAPD-PCR technique. For this purpose 11 wild emmer wheats and 8 gernik wheats were analyzed. Out of 25 randomly selected primers, 20 were found to be informative. Of the total 178 amplification products, 85 were polymorphic. Frequency of the polymorphic band patterns were determined as 47.75 % for the wild emmer and gernik wheats. All the data were employed to construct phenograms using an unweighted pair-group method with arithmetical averages (UPGMA). The UPGMA analysis indicated as a result that the lowest similarity was between gernik wheat recorded as TUR 02456 and wild emmer wheat recorded as TUR 03399, whereas, the genetic distance between two gernik wheats which are recorded as TUR 03562 and TUR 03564 was the highest.