Fosfat ve nitrti iyonlarının analizi için otomatik bir sistemin geliştirilmesi
Development an automatic system for the analysis of phosphate and nitrite ions
  1. Tez No: 216368
  2. Yazar: ABDULLAH GÖZET
  3. Danışmanlar: DR. TÜRKAY ONACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrit, inorganik fosfat, otomatik analiz, Nitrite, inorganic phosphate, automated monitoring
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Su ortamlarında kirliliğe neden olan, fotosentezin birim alandaki hızını kontrol eden ve ötrifikasyona neden olabilen temel parametrelerden en önemlisi çözünmüş besin tuzlarıdır. Su ortamlarındaki besin tuzlarının alansal ve mevsimsel olarak izlenmesi, sistemin sağlığının takibi açısından elzemdir. Günümüz teknolojisindeki gelişmeler sonucunda, çevre kirliliği oluşturan parametrelerin izlenmesi için, otomatik izleme sistemleri dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, su ortamlarındaki temel kirlilik unsurlarını oluşturan çözünmüş besin tuzlarından; nitrit ve inorganik fosfat iyonlarının tamamen otomatik olarak analizini yapacak, otomatik izleme sistemi olarak da kullanılabilecek, ucuz maliyetli otomatik bir analiz sisteminin üretilmesidir. Yapılan çalışmalar sonucunda, spektrofotometrik olarak ölçüm yapan bir otomatik analiz sistemi tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Geliştirilen otomatik analiz sisteminin ölçebileceği minimum nitrit ve inorganik fosfat konsantrasyonları belirlenmiştir; bu otomatik analiz sistemi kullanılarak 0.007-0.2 mg NO2-/L ve 0.009-0.2 mg PO4-3/L konsantrasyon aralıklarında sağlıklı analiz sonuçlarının elde edilebileceği belirlenmiştir. Geliştirilen sistem laboratuvar kullanımları için hazır durumdadır. Sistem kontrolünü sağlayan elektronik donanım ve yazılımda yapılacak değişiklikler ile sistemin saha koşullarında, izleme amaçlı kullanılması mümkündür. Sistemin saha çalışmalarında, izleme amaçlı kullanımı durumunda ihtiyaç duyulacak yeni bir otomatik filtreleme sistemi geliştirilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak; nitrat iyonunun analizini otomatik olarak sağlamak için çalışmalar yapılmış, nitratın nitrite indirgenmesinin hidroliz ile de sağlanabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dissolved nutrients are the most important factor that controls the rate and the distribution of photosynthesis leading to eutrophication in water environments. Just like any receiving body the seasonal and spatial monitoring of dissolved nutrients is essential for the health of the system. The recent developments in technology enabled us to determine such parameters deleterious to environment, automatically. The aim of this thesis is to develop fully automatic, simple, low cost, spectrophotometric determination and monitoring techniques for the two of the essential dissolved nutrients, nitrite and inorganic phosphate. As result of this thesis, automated analysis system has been designed and developed. Minimum detection limits of the automatic analysis system have been determined. The applicable concentration range of the system is resulted as 0.007-0.2 mg NO2-/L and 0.009-0.2 mg PO4-3/L. The system is ready to use for laboratory applications. It is possible to use the system for future applications on fields as automated monitoring system by developing the electronic control hardware and software. It is neccesary to fitrate samples automatically in fileld applications of the system, for this purpose a new automated filtration system is developed. In addition to these works; hydrolysis have been shown to be as effective as cadmium reduction method for reduction of nitrate to nitrite.