Yol kazalarının Bayesci yaklaşımla analizi
Bayesian analysis of road accidents
- Tez No: 216385
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ESENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, İstatistik, Actuarial Sciences, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Yol kazaları, Bayesci yaklasım, İkiterimli dagılım, Katlıterimli dagılım, Road accidents, Bayes, Binomial distribution, Multinomial distribution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Birçok ülkede oldugu gibi Türkiye için de trafik kazaları, insanların günlük yasamlarını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorundur. Bu çalısmada, belirli noktalarda meydana gelen trafik kazaları Bayesci yaklasım kullanılarak incelenmistir. Çalısmada önce Türkiye' ye ait istatistikler üzerinden mevcut durum analizi yapılmıstır. Daha sonra Bayesci analiz tanıtılarak kaza oranlarının analizleri hakkında bilgiler verilmistir. Yol kazalarının ikiterimli dagılım ve katlıterimli dagılım gösterdigi varsayımı altında analizleri yapılarak, sonsal kaza oranları elde edilmistir. Bu oranlar yardımıyla Bayes yaklasımı kullanılarak, ilgilenilen noktalar arasında riskli olanlar belirlenmistir. Riskli noktalarda yapılabilecek iyilestirme çalısmalarına iliskin önerilerde bulunulmustur. Yaratılmıs bir veri seti üzerinden kuramsal olarak deginilen sürecin bir uygulaması yapılarak, sonuçlar yorumlanmıstır. Yapılan çözümlemeler sonucu, kaza oranları analizinde parametre tahmin yöntemleri arasıdaki farklılık önemsiz bulunmustur. İkiterimli ve katlıterimli dagılım varsayımı altında yapılan çözümlemeler, kaza oranları arasındaki farklılıgın önemsiz oldugunu göstermistir. İkiterimli dagılımın, katlıterimli dagılımın özel bir durumu oldugu gözönünde bulundurularak, farklı kaza türleri için aynı anda çözümleme yapılmasına olanak sagladıgından, katlıterimli yaklasımın daha uygun bir yaklasım oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents are one of the biggest problems for Turkey because of its negative social effects. In this study, the traffic accidents which occur in specific spots are analyzed with using Bayesian Approach. Firstly, the present status of accidents is examined with the help of Turkish statistics. Then the Bayesian approach is introduced. Afterwards, information on analysis of accident rates is given. In the analysis, posterior accident rates are obtained by the binomial and multinomial distributions. With using these rates, the risky points in the sample are determined and suggestions are made for the treatment of these points. The application of theoretical process has been done with generated data set and the results are discussed. According to this, the difference between the parameter estimation methods, MLE and MM, are found to be insignificant. Moreover, there is no significant difference between the results which are obtained under the assumption of binomial or multinomial distributions. Since the binomial distribution is the restricted version of the multinomial distribution and multinomial distribution enables to do simultaneous analysis of different types of accident rates, multinomial approach can be considered as more appropriate.