Enhancement of compatibility of polyethylene/polyvinyl acetate blends by irradiation of polyethylene
Polietilen/polivinil asetat karışımlarının uyumluluğunun polietilenin ışınlanması ile yükseltilmesi
- Tez No: 216384
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: AYPE, YYPE, PVAc, karısım, gama ısıması, uyumlulastırma, ATR-FTIR, temas açısı, mekanik özellikler, morfoloji, optik mikroskopisi, LDPE, HDPE, PVAc, blend, gamma radiation, compatibilization, ATRFTIR, contact angle, mechanical properties, morphology, optical microscopy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin amacı yüksek ve alçak yogunluklu polietilenlerin (YYPE ve AYPE) ve poli vinilasetat'ın (PVAc) uyumlu karısımlarını hazırlamak ve bu karısımların özelliklerini incelemektir. Bu iki homopolimerin saf hallerindeki karısımları uyumsuzdur. Bu nedenle öncelikle polietilen örnekleri 5, 10 ve 20 kGy doz radyasyon absorplamak üzere gamma ısınlarına maruz bırakılmıslar ve gama ısınlarının PE'ler üzerindeki etkileri ATR-FTIR kullanılarak incelenmistir. kinci bölümde saf ve ısınlanmıs PE örnekleri ile PVAc karısımları, karısımlardaki PVAc yüzdesi 13, 18 ve 23 olmak suretiyle toluen kullanılarak çözeltide hazırlanmıstır Son bölümde ise hazırlanan karısımların performansları, özellikleri ve uyumlulugu ATR-FTIR, temas açısı, mekanik test ve optik mikroskop metotları kullanılarak incelenmis ve karısımların mekanik özellikleri etilen vinilasetat (EVA) kopolimerinin mekanik özellikleri ile kıyaslanmıstır. Gama ile ısınlanan PE'ler ile hazırlanan karısımların yapıları ve özelliklerinin saf haldeki PE'ler ile hazırlanan karısımlardan farklı oldugu görülmüstür. Absorplanan doz miktarı arttıkça ara yüzey geriliminin azaldıgı, mekanik özelliklerin iyilestigi ve fazlar arasında daha iyi bir yayılma oldugu gözlemlenmistir. Sonuç olarak karısımların karısabilirligi arttırılmıstır. Bu iyilesme PE üzerinde olusan ve PE ile PVAc arasındaki ara yüzey tutunmasını arttıran polar gruplardan kaynaklanmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is preparation of compatible blends of high and low density polyethylenes (HDPE and LDPE) and polyvinyl acetate (PVAc) with the purpose of exploring the properties of these blends. In their pure forms the binary blends of these homopolymers are immiscible. So in the first part polyethylenes were 5, 10, and 20 kGy gamma irradiated and effects of gamma rays on PE?s were investigated using ATR-FTIR spectrophotometer. In the second part, binary blends of pure and irradiated HDPE and LDPE with PVAc were prepared with weight percentages of 13, 18, and 23 of PVAc using toluene in solution phase. In the last part of the study the performance and the properties and the compatibility of blends were investigated using ATR-FTIR, contact angle, mechanical tests and optical microscopy methods. Mechanical performance of the blends were compared to the ethylene vinyl acetate copolymer (EVA) Results indicate that gamma irradiated polyethylene blends have structure and properties significantly different with respect to blends made with the unirradiated one. That is, with increasing the absorbed dose interfacial tension between the phases decreased, mechanical properties of blends were enhanced and finer dispersion between the phases was achieved. As a result, miscibility between the blend constituents was improved. This improvement was ascribed to the formation of polar functional groups in the polyethylenes? chains, which cause an increase in the interfacial adhesion between PE/PVAc blends.