Konya Çevre Yolu 2. kısım (Karaman ayrımı-Isparta ayrımı arası)(km:65+000.00-79+971.37) jeoeteknik etüdü
Geoetechnical investigation of the second part of Konya Highway (between Karaman-Isparta)(km:65+000.00-79+971.37)
  1. Tez No: 216390
  2. Yazar: ASLI GÖHER GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. K. ERÇİN KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeolojik dayanım indeksi (GSI), Konya çevre yolu, şev duraylılık analizi, Geological strength index (GSI), Konya highway, slope stability analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yol güzergahının seçiminde, güzergah boyunca geçilecek zeminlerin jeoteknik özelliklerinin ve olası mühendislik sorunlarının belirlenmesi büyük önem taşır. Bu nedenle otoyol çalışmalarında, yol güzergahını etkileyen mevcut ve olası tüm mühendislik sorunlarının saptanması ve çözüm önerilerinin sunulması, inşa aşamasında karşılaşılabilecek sorunların en aza indirilmesini açısından önemlidir. Bu durumun önemi göz önüne alınarak, bu tez çalışmasında Konya ilinin güney ve güneybatısından geçen, topoğrafyanın nispeten engebeli olduğu Konya çevre yolu 2. kısmında güzergah boyunca yer alan kritik şev profillerinin duraylılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda güzergah boyunca yer alan kaya kütlelerinin karakterizasyonu yapılmış ve oluşturulacak kritik şev profillerinin duraylılığı değerlendirilmiştir. Ancak yol güzergahı boyunca jeo-mühendislik parametreler açısından bütünlüğün sağlanabilmesi amacıyla, kaya kütlesi ve toprak zeminlerden oluşan tüm formasyonlar incelenmiştir. Öncelikle yol güzergahında yer alan birimlerin mühendislik özelliklerinin belirlenebilmesi için saha ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Saha çalışmaları, laboratuvar deneylerinde kullanılmak üzere örnek almak ve zeminin düşey yöndeki değişimini belirlemek amacıyla açılmış sondaj kuyusu ve araştırma çukurlarına ait verilerin değerlendirilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmaları sonucu yol güzergahı boyunca kayaç ve toprak zeminlerden oluşan yedi farklı formasyon belirlenmiştir. Çalışma alanı içindeki toprak ve kayaç zeminlerden alınan örnekler üzerinde uluslararası standartlara göre laboratuvar deneyleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra şev açısı en fazla olan ve Çayırbağ ofiyoliti ile kireçtaşı bloklu Hatip ofiyolitli karışığı içerisinde açılacak kritik şev profillerinin değerlendirilmesi için öncelikle serpantinit ve kireçtaşı kaya kütlelerinden oluşan bu formasyonların Jeolojik Dayanım İndeksleri (GSI) tespit edilmiştir. Kireçtaşı ve serpantinit kaya kütlesi içerisinde açılacak en kritik şev profillerinin kütlesel yenilme modeli kullanılarak yapılan duraylılık değerlendirmesi sonucunda, şev geometrilerinin oluşturulmasında patlatma yapılmaması veya patlatmanın düşük dozlarda tutulması gerektiği belirlenmiştir. Yüksek dozlu ve kontrolsüz patlama uygulanması durumunda ise şev profillerinde kazı sonrası duraysızlıkların gelişmesinin olası olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In highway route selection, it is important to determine the possible geotechnical problems of the ground properties along the route. Thus, geotechnical investigations to determine all probable engineering problems a long the highway alignment is indispensable. In this study, it is aimed to determine the stability of critical slope profiles located on the second part of Konya highway. For the purpose, rock mass characterization studies were performed and stability of critical slope profiles were analyzed. All formations through highway route, consisting of soils and rocks, were investigated to determine their geoengineering parameters. As a first step, field and laboratory investigations were perfomed to determine the engineering properties of units. The field investigations were performed to observe the geological conditions and to obtain samples for laboratory testings. Also drilling boreholes and trial pits in order to determine the changes of ground in vertical direction were perfomed. Seven different lithological units were determined during the field investigations. Some laboratory tests conforming to international standards were performed on disturbed and undisturbed samples. Then, geological strength index of Çayırbağ ophiolite and Hatip ophiolite complex with limestone blocks formations consisting of serpentinite and limestone rock masses were determined in order to evaluate critical slope profiles to be opened in serpentinite and limestone blocks of Çayırbağ ophiolite and Hatip ophiolite complex with limestone blocks formations. After the evaluation of stability analysis made by using failure model of the most critical slope profiles opened in limestone and serpentinite rock blocks, it has been determined that either no explosion or lower doze explosion should be applied for slope geometries. It has been concluded that unstability problems in terms of after excavation stability would be strongly probable if overdoze or uncontrolled explosion were applied.