Sularda kimyasal oksijen ihtiyacının (KOİ) belirlenmesi için otomatik analiz sisteminin geliştirilmesi
Development of automated analysis systems for determination of chemical oxygen demand (COD)
- Tez No: 216391
- Danışmanlar: DR. TÜRKAY ONACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal oksijen ihtiyacı, otomatik analiz sistemleri, Chemical Oxygen Demand, Automatic Analysis System
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çevre sorunlarının önemli bir bilesenini olusturan su kirlenmesinin önlenebilmesi ya da kontrol edilebilmesi için yapılması gereken islerin basında alıcı su ortamlarının veya bunların kirlenmesine neden olan atık suların kimyasal özelliklerinin bilinmesi gelmektedir. Günümüz teknolojisindeki gelismeler sonrasında otomatik analiz sistemleri cevre sorunlarının önceden belirlenmesi dolayısıyla önlenebilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Gerek alıcı su ortamlarının gerekse bunları tehdit eden atık suların karakterizasyonunu belirlemede en çabuk sonuca ulasabilecegimiz parametrelerin basında bunların organik madde miktarının belirlenmesi olusturmaktadır. Kimyasal oksijen ihtiyacı (KO), sulardaki organik madde miktarının ve su kalite sınıflarının belirlenmesinde en çok kullanılan parametrelerin basında gelmektedir. Bu tez çalısmasında, su karakterizasyonunun belirlenmesindeki en önemli parametrelerden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacının tamamen otomatik olarak analizini gerçeklestirecek ucuz maliyetli bir sisteminin gelistirilmesi amaçlanmıstır. Yapılan çalısmalar sonucunda, spektrofotometrik olarak ölçüm yapan bir otomatik analiz sistemi tasarlanmıs ve gelistirilmistir. Bu amaçla tez çalısmaları sırasında degisik aktüatör ve cam sistemi kullanılarak iki adet prototip otomatik KO analiz sistemi yapılmıstır. Gelistirilen sistemler 0 ila 1000 mg KO/L arasında saglıklı analiz sonuçları elde edilebilecegi belirtilmistir. lk Prototip için gerçeklestirilen kalibrasyon çalısmaları sonucunda elde edilen grafiklerin korelasyon katsayıları %97'in üzerinde, ikinci Prototip için gerçeklestirilen kalibrasyon çalısmaları sonucunda elde edilen grafiklerin korelasyon katsayıları %99'un üzerinde bulunmustur. Gelistirilen sistem laboratuar kullanımları için hazır durumdadır. Sistem kontrolünü saglayan elektronik donanım ve yazılımda yapılacak degisiklikler ile sistemin saha kosullarında, izleme amaçlı kullanılması mümkündür. Son gelistirilen otomatik analiz sisteminin 0,42 YTL maliyet ile kimyasal oksijen ihtiyacı analizi yapabilecegi, sistemden ara vermeden 15 saat süre ile ölçüm alınabilecegi ve arka arkaya 50 analiz yapabilme kapasitesi oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The most crucial part of preventing or controlling the water pollution, which is an important component of environmental problem is determining the chemical attributes of the water environments or waste water which causes the pollution. By means of technological improvements, today?s automatic analysis systems have an important role on determining the environmental problems beforehand that can be prevented. The fastest way for detecting the character of either water environments or sewerage water which is threading these water environment`s, is determining the amount of the organic substance. Chemical Oxygen Demand (COD) is the most popular parameter that is used to find out the quantity of organic matter in water and the water quality classes. The purpose of this thesis is to develop a system which can process full automatic analysis of COD, the most important parameter of determining the character of water, while keeping the cost low. As a result of this thesis, two prototypes automated COD systems based on spectrometric analysis have been designed and developed using different actuator and glass systems in this thesis study. The coefficients of correlation of the chart obtained from the calibration studies of the first and second prototype system are found as 97% and 99 %, respectively. The system is ready to be used for laboratory applications. It is possible to use the system for future applications on fields as an automated monitoring system by developing the required changes in the electronic control hardware and software. The latest development of the automatic analysis system has the capacity to analyze the COD with a cost of 0.42 YTL, take sample without cease for 15 hours and analyze 50 sample back to back.