Preparation and characterization of polymeric cryogel for biochemical applications
Biyokimyasal uygulamalar için polimerik kriyojellerin hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 216392
  2. Yazar: ARZU ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aljinat, kriyojel, amilaz, enzim immobilizasyonu, Alginate, cryogel, amylase, enzyme immobilization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmanın amacı enzim immobilizasyonunda kullanılmak üzere alginat kriyojellerin hazırlanması ve karakterizasyonudur. Kriyojeller sodyum aljinatın jellesmesini takiben liyofilizasyonu ve stronsiyum klorür, baryum klorür veya bakır sülfat ile çapraz baglanması ile elde edilmistir. Kriyojeller morfoloji, su tutma kapasitesi ve kimyasal yapılarına göre karakterize edilmistir. Hazırlanan kriyojellerin morfoljik özellikleri taramalı elektron mikroskobu ve optik mikroskop ile tayin edilmistir. Hazırlanan kriyojellerin kimyasal yapısı FTIR spektroskopisi ile belirlenmistir. Su tutma kapasitesi çalısmalarında arastırılan parametreler çaprazbaglayıcı türü, aljinat konsantrasyonu ve dondurma sıcaklıgıdır. Su tutma kapasitesinin bu parametrelere baglı olarak çesitlilik gösterdigi belirlenmistir. Su tutma kapasitesinin aljinat konsantrasyonundaki artma ile azaldıgı ve dondurma sıcaklıgındaki azalma ile arttıgı tayin edilmistir. Enzim immobilizasyonu çalısmalarında alfa-amilaz aljinat kriyojele immobilize edilmistir. pH, sıcaklık, iyonik kuvvet ve substrat konsantrasyonunun enzim aktivitesi üzerine etkisi incelenmistir. Serbest ve immobilize enzim için kinetik parametreler Km ve Vmak tayin edilmistir. Ayrıca immobilize enzim için tekrarlanabilir kullanım aktivitesi arastırılmıstır. Elde edilen sonuçlar aljinat kriyojelin enzim immobilizasyonu için uygun oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the preparation and characterization of alginate cryogels for enzyme immobilization. Cryogels were prepared firstly by the gelation of sodium alginate followed by lyophilization and crosslinking with strontium chloride, barium chloride or cupper sulphate. Cryogels were characterized with respect to morphology, water uptake and chemical structure. Morphological properties of the prepared cryogels were determined by using scanning electron microscopy and optical microscopy. The chemical structures of the prepared cryogels were characterized with a Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Investigated and evaluated parameters for water uptake studies were selected as crosslinker type, alginate concentration and freezing temperature. Water uptake was found to be greatly influenced by these parameters. Water uptake was decreased by increasing the alginate concentration and it was increased slightly as the freezing temperature decreased. In the enzyme immobilization studies alpha-amylase was immobilized into alginate cryogel. The effect of pH, temperature, ionic strength and substrate concentration on the enzyme activity was investigated. Kinetic parameters, Km and Vmax for free and immobilized enzymes were determined. Repeated use activity of immobilized enzyme was also investigated. These results showed that the alginate cryogel is suitable for enzyme immobilization.