Yüksek basınç altında elektriksel iletkenlik ölçümü
The measurement of electrical conductivity under the high pressure
  1. Tez No: 216397
  2. Yazar: MUSTAFA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elmas örslü hücre, yakut floresansı, yüksek basınç, MgB2, GPa, metal conta, Diamond Anvil Cell, ruby florescence, high pressure, MgB2, GPa, metal gasket
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışması kapsamında bazı metal katkılanmış bor, karbon ve borkarbon tabakalı bileşiklerinin düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında taşınım özelliklerinde meydana gelecek değişiklerin incelenmesi amacıyla düşük sıcaklıkyüksek basınç elektriksel direnç ölçüm düzeneğinin kurulması hedeflenmiştir. Yüksek basınç, kimyasal değişikliğe gerek kalmadan örgü parametrelerinin değişimini sağlaması nedeni ile elektron-fonon etkileşimini kolaylıkla değiştirmeyi sağlayan önemli bir gereçtir ve böylelikle, özellikle üstüniletken malzemelerdeki elektron-fonon etkileşimine bağlı olan temel fiziksel özellikleri sorgulamayı kolaylaştırmaktadır. Tez çalışmalarının ilk döneminde yüksek basınç yaratılması, elmas örslü hücre içine örnek yüklenmesi ve yakut floresansı yöntemi ile yüksek basınç kalibrasyonu üzerinde deneyim elde edildi. Bu süreç sonrasında, düşük sıcaklık ve yüksek basınçta elektriksel direnç ölçümü amaçlandığından farklı kontak türleri ve geometrileri üzerinde çalışıldı. Uygun elektrilsel kontak için çeşitli geometrilerde forfor-bronz tel, gümüş boya ve altın şeritler denemiştir. Deneysel sonuçlara dayanarak, yüksek basınç altında dört nokta yöntemiyle elektriksel direnç ölçümü için kübik bor-nitrit kaplı rhenium conta üzerine altın şerit kullanımı benimsenmiştir. Geliştirilen deneysel tekniklerin kullanımıyla MgB2 bileşiğinde yüksek basıncın elektonik yapı üzerindeki ve geçiş sıcaklığı Tc üzerindeki etkileri, 2.35-9.14 GPa basınç aralığında düşük sıcaklıklarda araştırılmıştır. Sonuçlar, MgB2'ın üstüniletkenlik geçiş sıcaklık değerinin, basınç etkisinde azaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the scope of this study, it was purposed to set an high pressure electrical resistance measurement system in order to investigate the effect of high pressure and low temperature on the electrical transport properties of some metal intercalated boride, carbide and borocarbide compounds. High pressure is the very effective tool which creates considerable changes on the lattice parameters and electron-phonon interactions. Because of this effect high pressure simplfy to examine pressure dependence of the physical properties of the materials, especially superconductors. Within the first period of thesis, experiences about the high pressure generation, material loading into the pressure cell and calibration of the generated pressure with the ruby florescence method were acquired. After these experimental stages, different elecrical contact types and geometries were investigated to realize the high pressure electrical resistance measurements at low temperatures. Phosforbronze wire, silver paste and gold strip electrical leads in various geometries were attempted as contacts materials. On the basis of the results of these experiments, gold strip contact technique on the cubic-BN coated Rhenium gasket was established for the effective four probe electrical resistance measurements under high pressure. Using this developed experimental technique, the effects of the high pressure on the electrical properties and superconducting transition temperature of MgB2 compound were studied in (2.35-9.14) GPa pressure range at low temperatures. The results showed that as the pressure on the sample increased, Tc shifted to lower temperatures as well.