İnternet üzerinden haberleşen güç kalitesi monitör cihazı donanım tasarımı
Hardware design of power quality monitor communicating via internet
  1. Tez No: 216398
  2. Yazar: TEVHİD ATALIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IŞIK ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Kalitesi, Veri Toplama, Eş Güdümleme, Monitör Cihazı, Power Quality, Data Acquisition, Synchronization, Power Quality Monitor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışmasında, elektrik iletim sistemlerinde kullanılmak üzere, bir güç kalitesi monitör cihazının donanım kısmının tasarımı ve gerçekleştirilmesi anlatılmaktadır. Söz konusu güç kalitesi monitör cihazlarının donanımı mevcut ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde güç kalitesi parametrelerini kesintisiz olarak ölçecek, analiz edebilecek, bu sonuçları merkeze internet üzerinden gönderebilecek ve aynı tür cihazlarla GPS üzerinden eş güdümlü olarak ölçüm yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Donanım yapısı temel olarak bilgisayar, veri toplama kartı, analog ve sayısal ara yüz kartları, eş güdümleme modülü, akım trafoları ve güç kaynağı modülünden oluşmaktadır. Tez çalışması kapsamında veri toplama kartının akım-gerilim sinyallerini yüksek doğrulukta ölçebilmesini sağlamak amacıyla analog ara yüz kartı ile kontrol ve kayıt tutma amaçlı, üzerinde sayısal giriş/çıkış portlarının bulunduğu sayısal ara yüz kartı özgün olarak tasarlanmıştır. Ayrıca monitör cihazının eş güdümlü ölçümler yapabilmesi için eş güdümleme modülünün de tasarımı yapılmıştır. Bilgisayar, veri toplama kartı, akım trafoları ve güç kaynağı modülü isteklere cevap verebilecek şekilde mevcut kaynaklardan seçilmiştir. Böylece söz konusu sistemlerin entegrasyonu yapılarak Güç Kalitesi Monitörünün donanımı oluşturulmuştur. Tasarımı yapılan monitör cihazları ±%0,2 hata oranı ile güç kalitesi ölçümlerini yapabilmektedir. Esnek yapısı sayesinde ileride oluşabilecek ihtiyaçlara kolaylıkla cevap verebilen ve ülkemizde ilk defa milli olarak gerçekleştirilen bu monitör cihazı elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinde kolaylıkla kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this research work, the hardware design and implementation of a power quality (PQ) monitor for use the Electricity Transmission Systems is described. The hardware of this power quality monitor has been designed in a way which enables synchronous measurements via GPS, by the use of same kind of devices that can continuously measure and analyze the PQ parameters, and send them to the monitoring center via internet in accordance with the national and international standards. The hardware structure basically consists of a computer, a data acquisition card, analog and digital interface cards, a synchronization module, current transformers, and power supplies. The analog interface card has been designed for the DAQ card so that it can measure current and voltage signals accurately, and digital interface card has been designed for the purpose of control and logging. Additionally, the synchronization module has been designed for synchronous measurements. The computer, data acquisition card, current transformers, and power supplies have been selected among commercially available ones in a way to meet the technical requirements. The overall system has been integrated so as to obtain the hardware of PQ monitor. The designed monitors carry out the power quality measurements with ±%0,2 margin of error. Thanks to its flexible structure, the monitor can quickly respond to the changing needs in the future. This first national PQ monitor can be easily used in the electricity transmission and distribution networks in the country.