Improvement of biocompatibility of the cardiovascular system stents by modification
Kardiyovasküler sistem stentlerinin modifiye edilerek biyouyumluluklarının arttırılması
- Tez No: 216396
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Kimya, Biochemistry, Bioengineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 316L paslanmaz çelik, koroner stent, restenoz, koagulasyon, plazma yüzey modifikasyonu, 316L Stainless Steel, coronary stent, restenosis, coagulation, plasma surface modification
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarında kullanılan intrakoroner stentler yıgın yapısı olarak iyi birer materyal olsa da yüzey canlı sistem için oldukça önemli dezavantajlara sahiptir. Doku ? biyomalzeme etkilesimi yüzeyde gerçeklesen bir olay oldugundan, zamanla yüzeyden salınacak toksik iyonlar, metal yüzeyinin immün sistem tarafından yabancı cisim cevabına maruz kalması, metal yüzeyin koagulasyon mekanizmasındaki proteinleri tetikleyebilmesi, trombosit adezyonu ve stent yerlestirilirken ortaya çıkan enflamasyon bu dezavantajların baslıcalarıdır. Çalısmada, stent materyalinin yapımında kullanılan 316L tipi paslanmaz çelik plakalar kullanılmıs olup yüzeylerinin biyouyumlulugunu arttırmak üzere immunolojik olarak inaktif polietilenglikol, 2-hidroksietilmetakrilat, etilendiamin, hegzametildisilan ve hegzametildisiloksan polimerik yapılarla plazma bosalım teknigiyle kaplanması uygulanıp enerji dispersif x-ısınları spektroskopisi, taramalı elektron mikroskopisi ve duragan damla temas açısı yöntemleri ile karakterize edilmistir. Karakterizasyon sonucu kaplama materyallerinde bulunan O, N, C ve Si atomlarının yüzdelerinin kaplama olmayan plakalardaki atom yüzdelerine göre bagıl degerleri yükselmis ve kaplama materyaline göre degisen su temas açısı ile ıslanabilirlik degerleri ölçülmüstür. Polietilenglikol, 2-hidroksietilmetakrilat ve etilendiamin kaplamalar 44.8° ve 66.5° arasında degisen temas açıları ile hidrofilik karakter gösterirken silikon bazlı kaplamaların 88.5° - 103.7° arasında ölçülen su temas açısı degerleri hidrofobik karakter ve düsük yüzey ıslanabilme özelliklerine isaret etmektedir. Karakterize edilen plakaların daha sonra canlı sistemler için herhangi bir toksik etki tasıyıp tasımadıgını anlamak için hücre çogalım testine tutulmus ve test sonucunda plaklarla etkilestirilen hücrelerin bagıl proliferasyonu 81.3% - 93.8% arasında gözlenmistir. Kaplama materyalinde kullanılan polimerik malzemelerin stentler kan pıhtılasma mekanizmasında görev alan proteinleri ne yönde etkiledigini incelemek üzere ise kan uyum testlerine tutulmus olup burada da pıhtı olusum süresinde protrombin zamanı, aktif kısmi tromboplastin zamanı ve fibrinojen zamanı testleri uygulanmıstır. 2- hidroksietilmetakrilat, etilendiamin ve hegzametildisiloksan kaplamaların ektrinsik koagulasyon mekanizmasına çok az etki ettigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Although the bulk structures of intracoronary stents which are used in the cardiovascular disease have excellent properties on bulk structures, the surfaces have many disadvantages for the living system. The tissue ? biomaterial interaction occurs on the surface and the release of toxic ions, the foreign material host response to the metallic surfaces, triggering the blood proteins in the coagulation cascade by the surface and platelet adhesion, inflammation during the stent placement are the main complications. In this study, 316L stainless steel plaques which are the raw materials of the coronary stents were used and the surfaces of the plaques are coated with plasma glow discharge assisted technique with immunulogically inactive polyethyleneglycol, 2-hydroxyethylmethacrylate, ethylenediamine, hexamethyldisilane and hexamethyldisiloxane polymeric materials. The coatings are characterized with energy dispersive x-ray spectroscopy, scanning electron microscopy and sessile drop contact angle techniques. Relative existence of atoms like O, N, C and Si that exist in polymeric coating materials to bare stainless steel samples are calculated and water contact angle measurements showed the surface wettability changes with the monomers used. Polyethyleneglycol, ethylendiamine and 2-hydroxyethylmethacrylate coatings display hydrophilic character with a contact angle values between 44.8° and 66.5° and silicon based coatings generated hydrophobic surface character with contact angles in a range of 88.5° - 103.7°, and have poor surface wettability properties. Characterized plaques are tested for cell proliferation in order to evaluate any cytotoxic effect and the results show a relative cell proliferation ratio between 81.3% - 93.8%. The evaluation of blood plasma proteins that interact with the coating material show the effect of monomer used on prothrombin time, activated partial thromboplastin time and fibrinogen time and the results show that 2-hydroxyethylemethacrylate, ethylenediamine and hexamethyldisiloxane coatings hardly affect the extrinsic coagulation mechanism.