Web tabanlı eğitime yönelik öz düzenleme becerilerinin sınıf düzeylerine göre karşılaştırılması
The comparison of self regulation skills across grade levels in web-based education
- Tez No: 216400
- Danışmanlar: PROF.DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web tabanlı eğitim, öz düzenleme, Web based learning, self regulation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, Web tabanlı eğitime yönelik öz düzenleme becerilerinin sınıf düzeylerine göre karşılaştırılmasıdır. Web tabanlı eğitime yönelik öz düzenleme becerileri, öğrenme stratejileri, öğrenme becerileri ve öz yeterlik olmak üzere üç boyutta ele alınmıştır. Üç farklı sınıf düzeyinin karşılaştırıldığı bu çalışmada karşılaştırmalı-nedensel araştırma modeli kullanılmıştır. Öncelikle 5 farklı üniversiteden toplam 96 kişilik bir çalışma grubuyla Web tabanlı eğitime yönelik öz düzenleme becerileri ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Geliştirilen ölçek, araştırmacı tarafından tasarımı gerçekleştirilen Web tabanlı temel mağaracılık eğitimine katılan Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencilerinden 75 kişiye uygulanmış ve toplanan verilerin analizi yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda, Web tabanlı eğitime yönelik öz düzenleme becerileri açısından sınıf düzeylerine göre farklılık bulunmazken, öğrenme stratejileri boyutunda ve öğrenme stratejileri boyutunun, kendini yönetme ve zamanı yönetme alt boyutlarında 3. sınıf öğrencilerine göre 2. ve 4. sınıf öğrencileri lehine fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the comparison of the self regulation skills towards Web based learning across grade levels. The self regulation skills towards Web based education are taken up in three dimensions, learning stategies, learning skills and self efficacy. The comparative-causal research model is used in this study which three different grade levels are compared in. First, the validity and reliability studies of self regulation skills scale have been done on a sample of ninety-six people, from five different universites. The final version of the scale has been applied to seventy five students from Hacettepe University, Department of Computer Education and Instructional Technologies, who participate in Web based basic training of caving which is developed and implemented by the researcher. The statistical analysis showed that, there is no significant differrence between self regulation skills towards Web based learning across grade levels. On the other hand, in learning strategies dimension and in its subdimensions, in self management and time management, a statistical significant difference is found between sophomores and juniors in favour of sophomores, and between juniors and seniors in favour of seniors.