Investigation of the adsorption kinetics of some radioisotopes on clay minerals in turkey and evaluation of thermodynamic parameters of adsorption
Bazı radyoizotopların türkiye'deki killer üzerindeki adsorpsiyon kinetiğinin incelenmesi ve adsorpsiyona ait termodinamik büyüklüklerin bulunması
- Tez No: 216401
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ERTEN, PROF.DR. MEHMET KIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kil, Bentonit, Kaolen, Zeolit, Radyoaktif atık depolama, Stronsyum-90, Çinko-65, Baryum-133, Sezyum-137, Kobalt-60, Clay, Bentonite, Kaolin, Zeolite, Radioactive waste disposal, Strontium-90, Zinc-65, Barium-133, Caesium-137, Cobalt-60
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tez kapsamında, esas konu zeolit ve kil ile radyoizotop etkileşimlerini radyotracer yöntemiyle takip etmektir. Hem zeolit hem kil radyoaktif atıkların depolardan sızması ve yayılmasına karşın jeolojik engellerde kullanmak amacıyla tutulma malzemesi olarak önerilebilir. Radyoaktif atıklarda bol miktarda bulunmaları nedeniyle 65Çinko (t1/2=245 gün) , 133Baryum (t1/2=10.7 yıl), 60Kobalt (t1/2=5.271 yıl), 137Sezyum (t1/2=30.15 yıl) and 90Stronsyum (t1/2=28.1 yıl) radyoizotop olarak kullanıldı. Tutulma deneyleri doğal bentonit (Çankırı), zeolit (Balıkesir-Bigadiç) ve kaolen (Bilecik-Bigadiç) ile değişik konsantrasyon ve sıcaklıklarda gerçekleştirildi. Ölçümler NaI kristalli gamma sayıcısı ve Geiger Müller sayıcısı ile yapıldı. Kil numuneleri karakterize edildi; kimyasal bileşimleri ICP plazma tekniğiyle, parçacık boyut dağılımı lazer ile, partiküllerin yüzey alanları BET (Brunauer, Emmett ve Teller metodu) ile, yapı analizi X-ışınları difraksiyonu kullanılarak tespit edildi. Yüksek tutulma sonuçlarına göre; kil ve zeolit atıkların bertarafı için iyi adsorbent olarak önerilebilir. Bütün sistemlerde adsorpsiyon miktarı sıcaklık artışıyla artmaktadır. Adsorpsiyon işlemi temelde iyon-değişimine dayanır. Tutulan miktarlar önemli oranlarda geri salınmaz. Adsorpsiyona ait termodinamik büyüklükler takip edildi; tüm adsorbent-radyoizotop türleri için Gibbs enerjisi, ?G°, için adsorpsiyon işleminin kendiliğinden olduğunu gösteren yüksek negatif değerler, adsorpsiyon entalpisi, ?H°, için işlemin endotermik olduğunu gösteren pozitif değerler, entropi, ?S°, için pozitif değerler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the scope of the thesis, the main subject is to investigate the zeolite and clay-radioisotope interactions by radiotracer method. Either zeolite and clay can be proposed as a sorption material in order to use in geological barriers against the leakege and spread of radioactive waste from the repositories. 65Zinc (t1/2=245 days) , 133Barium (t1/2=10.7 years), 60Cobalt (t1/2=5.271 years), 137Caesium (t1/2=30.15 years) and 90Strontium (t1/2=28.1 years) were used as radioisotope cause of their most abundance in the radioactive wastes. Sorption experiments were carried out by natural Bentonite (Çankırı), Zeolite (Balıkesir-Bigadiç) and Kaolin (Bilecik-Bigadiç) at different temperatures and at different concentrations. Measurement were taken with a NaI crystal gamma counter and end window Geiger Müller counter. Samples were characterized; chemical compositions were determined by Induced coupled plasma tecnique, the particle size distribution was found out by laser sizer, the surface areas of the particles were performed by BET (Brunauer, Emmett and Teller method) the structure analysis were made by using X-ray diffraction. According to very high uptake results; clay and zeolite can be proposed as a good adsorbent to contribute to the waste management. By the increase of temperature adsorption amount increases at all systems. Desorption of the sorbed amount does not occur significiantly. Thermodynamic parameters of adsorption were investigated; for all types of adsorbent-radioisotope systems it was found highly negative value for Gibbs energy, ?G°, indicating that adsorption process is spontaneous, positive enthalpy of adsorption, ?H°, indicating the process is endothermic, and positive entropy, ?S°.