Karışık doğrusal modellerde artık analizi ve etki analizi
Residual analysis and influence analysis in linear mixed models
- Tez No: 216408
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNİZ TOKTAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Karısık doğrusal modeller, aykırı noktalar, varyans bilesenleri, en çok olabilirlik yöntemi, Linear mixed models, outliers, variance components, maximumlikelihood method
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tez çalışmasının amacı, karışık doğrusal modellerde yanıt vektörünün varyansının bilindiği varsayımı altında, aykırı noktaların belirlenmesi için kullanılan ölçütlerin ve parametre kestirim yöntemlerinin tanıtılması, dengeli olmayan gerçek bir veri kümesi üzerinde uygulama yapılmasıdır.Bu çalışmada önce sabit modellerde parametre kestirim yöntemleri ve aykırı noktaları ortaya çıkarmak için önerilen ölçütlerden standartlaştırılmış artıklar, Cook Uzaklığı, DFFITS ve DFBETA tanıtılmış; sonra karışık doğrusal modellerde parametre kestirim yöntemleri ve aykırı noktaları ortaya çıkarmak için sabit modellerde kullanılan ölçütlere benzer olarak geliştirilen ölçütler incelenmiştir.Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Ağaçları ve Tohumları Islah Araştırma Müdürlüğünden alınan veri kümesi için karışık doğrusal bir model oluşturulmuş, aykırı olabilecek noktalar önerilen ölçütler yardımıyla belirlenmiş ve bu noktalar veri kümesinden çıkarılarak parametre kestirimleri en çok olabilirlik yöntemi ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to introduce diagnostics used to detect outliers and estimation methods for parameters under assumption is that variance of response vector is known in linear mixed model, apply to a real unbalanced data set.In this study, firstly in fixed models, estimation methods for parameters and proposed diagnostics as stantardized residuals, Cook?s Distance, DFFITS, DFBETA used to detect outliers have been introduced then in linear mixed models estimation methods for parameters and diagnostics developed as diagnostics used to detect outliers in fixed models have been examined.A linear mixed model has been composed for data set taken from The Forest Tree Seeds and Tree Breeding Research Directorate in The Ministry of Enviroment and Forestry, the points to be outlier have been determined by proposed diagnostics and the estimations of parameters have been obtained with maximum likelihood method by removing outliers from data set.