Çevrim içi analitik veri işleme (OLAP)'nin istatistikteki yeri ve bir uygulama
The place of online analytical processing (OLAP) in statistics and an application
  1. Tez No: 216414
  2. Yazar: GÜLSEN BARDAKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN HAMURKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi analitik veri işleme, OLAP, veri ambarı, paylaşılmış çok boyutlu bilginin hızlı analizi, FASMI, Online analytical processing, OLAP, data warehouse, fast analysis of shared multidimensional information, FASMI
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda gelişen teknoloji sonucunda hızla büyüyen veri ambarlarını ve buradan anlamlı bilgiler çıkarmayı sağlayan Çevrimiçi Analitik Veri İşleme(OLAP)'yi tanıtmak, istatistikteki yerini, kullanıldığı alanları ve faydalarını göstermek amaçlanmıştır.Çalışmanın sonunda Excel 2000 programının OLAP işlevselliği kullanılarak özürlülere ilişkin veriler üzerinde uygulama yapılmıştır. Uygulama sonucunda OLAP'ın 63497 veriye ilişkin oldukça hızlı sonuçlar verdiği ve kullanıcılara zaman kazandırdığı görülmüştür. OLAP sayesinde özürlülere ilişkin bir çok bilgiye hızlı ve etkileşimli bir şekilde ulaşılmış, ayrıca verilerin analize uygun hale getirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years data warehouses have grown as a result of new advances in technology. The aim of this thesis is to investigate data warehouse and Online Analytical Processing (OLAP) which provides meaningful data from datawarehouse. Furthermore, the place of OLAP in statistics, using areas and the advantages of it have been shown.At the end of this study, OLAP technology has been applied on the data of disabled people using the OLAP functionality of Excel 2000. It has been observed that OLAP technology on 63.497 data gives fast results and save time. Information about disabled people have been reached fastly and interactive by OLAP. Also data has been fitted to analyse.