Proteomic study of light responses in Rhodospirillum centenum
Işığa duyarlı Rhodospirillum centenum için proteomik çalışma
  1. Tez No: 216522
  2. Yazar: FATİH MEHMET İPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BARIK SALİH, PROF. DR. BART DEVREESE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biyokimya, Biyoteknoloji, Biostatistics, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Proteomiks, Rhodospirillum centenum, fotosentez, Ppr ısık almacı, iki boyutlu jel elektroforezi, MALDI MS7MS, LC-MS/MS, normalizasyon, sülfonik asit modifikasyonu, guanidinasyon, de novo sekanslama
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Fontosentetik mikroorganizmalar ısıgın dalga boyunu ve yogunlugunu algılayabilmektedir. Rhodospirillum centenum oksijensiz ortamda yetisebilen fotosentetik bir bakteridir ve Ppr adlı hibrit ısık almacına sahiptir. Bu projenin amacı mavi ısıgın ve Ppr ısık almacının Rh. centenum üzerinde oynadıgı rolü proteomic açıdan belirlemektir. Metod: Dogal ve Ppr reseptörü mutasyona ugratılmıs Rh. centenum susuları oksijensiz ortamda 48 saat 37oC'de büyütüldü. Kültürlerden kontrol gurubu yanlızca kırmızı ısıga maruz bırakılırken örnek çalısma gurubu kırmızı ısıga ilave olarak mavi ısıklı ortamda yetistirildi. Her bir susudan ayrı ayrı proteinler izole edildi ve kantitatif iki boyutlu jel elektroforezinde yürütüldü. Proten spotları kütle spektrometrisine uyumlu, yüksek hassasiyete sahip floresan boyama metodu kullanılarak tespit edildi. Protein sentez farklılıkları iki farklı normalizasyon metodu temel alınarak belirlendi. Bunlar FLIS ve Proteomweaver programının içerdigi PMB normalizasyon metodlarıdır. Proteinlerin sentez farkları istatistiksel olarak analiz edildi. Analiz metodu olarak (olasılık degeri 0,05'ten küçük) Student' t-test kullanıldı. Sentez farkı belirlenen proteinler yürütülmüs olan iki boyutlu jelden kesilerek alındı, proteinler guanidine edilip boy eve iyonlardan ayrıstırıldı. Triptik enzim ile muamele edilerek parçalanan proteinler jel ortamından izole edildi. Elde edilen protein fragmanları ikiye bölündü ve aynı örneklerden olusturulan ilk gurup MALDI MS/MS analizinde kullanılmak için sülfonik asit ile modifiye edildi. Modifiye edilmeyen gurup ise LC-MS/MS analizinde kullanınldı.Ardından sentez farkı belirlenen proteinlerin triptik enzim ile kesilmis peptit fragmanlarına kütle spektrometri analizileri yapıldı ve sonuçlar uygulanan kütle spektrometrisini temel alan bilgi bankasının arama algoritmasına sahip Mascot analiz programı kullanılarak tesbit edildi. Ayrıca MALDI MS/MS sonuçları de novo sekanslama yoluylan da belirlenmeye çalısıldı. Sonuç: Analizler sonucunda kütle spektrometri ölçümüne olanak saglayan hassaisyeti yüksek floresan boya ile boyanmıs olan her bir jel için yaklasık 500 protein spotu belirlendi. Protein spotlarındaki farklılıklar görüntü analiz programı Proteomweaver ve ardından istatistiksel analizler ile belirlendi. Ppr mutant sususu için PMB normalizasyon metodu ile 90, FLIS normalizasyon metodu ile 35 protein spotunda sentez seviyesinin degistigi gözlemlendi. statistiksel olarak esik degeri standart sapma degerinin iki katı alındıgında (2) PMB metodu için 19 spot (13 sentezde artma, 6 sentezde azalma) ve FLIS metodu için 13 spot (6 sentezde artma, 7 sentezde azalma) geriye kalmıstır. Dogal susu için ise PMB normalizasyon metodu ile 72, FLIS normalizasyon metodu ile 138 protein spotunda sentez seviyesinin degistigi gözlemlendi. statistiksel olarak güven aralıgı %95 alındıgında PMB metodu için 10 spot (4 sentezde artma, 6 sentezde azalma) ve FLIS metodu için 13 spot (0 sentezde artma, 7 sentezde azalma) geriye kalmıstır. Her bir adım bizi yanlıs pozitif sonuçtan uzaklastırarak daha güvenilir sentezinde farklılık olan proteinlerin listesi yapmamıza olanak saglamıstır. Sentez seviyesinde farklılık belirlenmis olan 32 proteinden 14 tanesi üç farklı yol kullanılarak tespit edildi. Mascot programı MALDI ve LC-MS analizleri sonucunda elde edilen PMF ve PFF spectrogramlarını, de novo sekans yolu ise yanlızca MALDI MS/MS analizi sonuçlarını kullanarak olusturulan peptit sekans dizilerini Rh. centenum'a ait birincil protein dizisi içinde tarayarak proteinlerin isimlendirildi. Nihai sonuç: Bu çalısma Rh. centenum proteomu hakkında ön bilgiler elde edilmesini saglayarak, ısıgın etkisi karsısında sentezinde degisim olan proteinlerin, belirlenmesinede katkıda bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Most photosynthetic microorganisms have the capability of sensing light of different wave lengths and intensities. Rhodospirillum centenum is an anoxygenic photosynthetic bacterium that contains a hybrid photoreceptor protein called Ppr (PYP ? phytochrome related). The objectives of this study were to determine the proteomic changes of Rh. centenum towards blue light intensities, and the physiological condition at which the Ppr photoreceptor best function. Method: A wild type (wt) Rh. centenum strain and a Ppr-deletion mutant (Ppr) strain were grown anaerobically for 48 hours at 37oC. The cultures were exposed to continuous red and blue light exposure while the controls received no blue light exposure. For each strain, the protein constituents were analyzed by quantitative twodimensional gel electrophoresis. A fluorescent staining protocol was used to detecte protein spots, which is sensitive and compatible with subsequent mass spectrometry. For comparison, two different normalization methods were applied based on (i) a fluorescently labeled internal protein standard (FLIS) and (ii) the default normalization algorithm implemented in the Proteomweaver analysis software (Pair Matched Based). Differentially expressed proteins were detected with statistical analysis. Student?s t-test was applied for detecting statistical significance (P value was set at