Nat2 slow acetylation, gstm1 null genotype and risk of invasiveness of bladder cancer in turkish bladder cancer patients
Türk mesane kanseri hastalarında invazif mesane kanseri açısından nat2 yavaş asetilasyon ve gstm (0-0) genotiplerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 216521
  2. Yazar: AHMET AYAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İFFET İREM UZONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Oncology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glütatyon, mesane neoplazmları, glütatyon transferaz, kanser hastaları, N-asetil transferaz, Glutathione, bladder neoplasms, Glutathione transferase, cancer patients, Nacetyltransferase
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
GSTM1, GSTT1 ve NAT2 genlerinde meydana gelen bozuklukların invazif mesane kanseri üzerine etkileri arastırıldı. Kisiler sahip oldukları genotip özelliklerine göre farklı risk grubunda bulunmaktadırlar. GSTM1 ve GSTT1, her ikisi de faz 2 enzimlerindendir ve detoksifikasyondan sorumludurlar. Bu genlerde meydana gelen mutasyon ya da bir diger gen bozuklugu, gen tarafından kodlanan enzimde parsiyel ya da tamamını kapsayan aktivite bozukluklarına neden olur. Bu durumda, DNA , zenobiyotikslere maruz kalabilir. Bunun sonucu olarak DNA hasarlarının olması beklenebilir. NAT2 enzimi, arilamin ve hidrazin ilaçları ile kansorejenlerin aktive ve deaktive edilmesinden sorumlu enzimdir. Bu gende meydana gelen polimorfimler N-asetilasyon enzimleri olarak bilinir ve fenotipte hızlı, yavas ve orta asetilasyon olarak görülür. NAT2 enzimindeki polimorfizm, ilaç toksissitesi ve kanser gelisimi ile yüksek oranda iliskilidir. Bu çalısmanın kapsamı kanser gelisimi ile bu üç gen bozuklugunun iliskisine kayda deger bir katkı yapacak sekilde yeni bir bakıs açısı kazandırmaktır. Elde ettigimiz veriler belli bir takım gen bozuklukları ile kanser gelisimi arasındaki iliskiyi ortaya koymamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The effect of GSTM1, GSTT1 and NAT2 gene disorders on invasive bladder cancer was examined. People carries different risk factors depending on their genotypes. GSTM1 and GSTT1 are the phase2 enzymes and responsible for detoxification. When a mutation or any other gene disorder occured, enzyme loses its activity partially or completeley. In this way, DNA may be caused by xenobiotics. DNA might be damaged under the xenobiotic exposure. NAT2 enzyme functions to both activate and deactivate arylamine and hydrazine drugs and carcinogens. Polymorphisms in this gene, N-acetylation polymorphism, directly result in rapid, intermediate, and slow acetylator phenotypes. Polymorphisms in NAT2 are also associated with higher incidences of cancer and drug toxicity. The study aims to provide new insight for understanding of the relationship between invasive bladder cancer and gene disorders. The data will facilitate the determination of association between specific gene disorders and cancer.