Doğal olarak odun koruyucu özelliklere sahip bitkisel ekstraktların ve tanenlerin tutunma özelliklerinin arttırılması
Increasing fixation properties of plant extractives and tannins which have natural wood preservation properties
  1. Tez No: 216544
  2. Yazar: KAMİLE TIRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ŞEN, YRD. DOÇ. DR. CİHAT TAŞÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel ekstraktifler, emprenye, borlu mineraller, fiksasyon, antifungal, plant extractives, impregnation, borates, fixation, antifungal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalısma, antifungal ve insektisit özelliklere sahip bitkisel ekstraktların ve tanenlerin agaç malzemeye emprenyesinde tutunma özelliklerinin arttırılmasını amaçlamaktadır. Kayın (Fagus orientalis) ve Sarıçam (Pinus slyvestris) odunlarından kesilmis örnekler %4 konsantrasyonlarda mese palamudu (Quercus ithaburensis Decne Subsp. Macrolepis), derici sumagı (Rhus coriariare) ve kızılçam kabugu (Pinus brutia) ekstraktları ile emprenye edilmistir. Ekstraktların tutunma özelliklerinin arttırılması için Borik Asit, Boraks, Alüminyum Sülfat, Bakır Sülfat, Yumurta albümini farklı konsantrasyonlarda kullanılmıstır. Odun örnekleri dolu hücre metodu kullanılarak emprenye edilmistir. On dört gün süre ile yıkanma testlerine tabi tutulan odun örnekleri kontrol numuneleri ile birlikte 3 ay boyunca Gloeophyllum trabeum ve Trametes versicolor mantarlarının tahribatına maruz bırakılmıstır. Deneyler sonucunda fiksatör olarak kullanılan % 1 ve %3 lük borik asit ve boraksın ekstraktiflere ilave edilmesiyle retensiyonlarda az da olsa artıs saglanmıstır. Yıkanma testleri sonucu her iki agaç türü örneklerinde en az agırlık kayıplarına mineral maddeler ilaveli valeks çözeltileriyle emprenye edilmis odunlarda rastlanmıstır. Mikolojik testler sonucunda yıkanma miktarları düsük olan borlu mineraller ilaveli ekstraktiflerle emprenye edilmis odunlar üzerinde meydana gelen mantar tahribatının kontrol örneklerine göre çok düsük miktarlarda oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to increase fixation properties of plant ectracts and tannins which have antifungal, antibacterial and insecticide properties in wood. Beech (Fagus orientalis) and pine (Pinus slyvestris) wood samples and extractives extracted from Valex, pine bark (Pinus brutia) and sumac leaves were used. For increasing fixation properties Boric acid, Borax, Aliminium Sulphate, Copper Sulphate and egg albumine were utilized with different combinations. Wood samples were treated with the full-cell process . A leaching process for 14 days was used. The leached samples were introduced into petri dishes which have Gloeophyllum trabeum and Trametes versicolor fungi for 12 weeks. According to results addition of boric acid and borax at %1 an %3 concentration levels as fixator increased retention values. When %1 and %3 boric acid and borax were used as fixator, the retention values of plant extracts were slightly increased. When the leaching-related weight loss results considered, samples treated with mineral added Valex extract showed the minimum weight loss values for both species. According to micological test results, the samples treated with borate added extracts, which gave relatively low leaching rate, had lower weight losses when compared to the control samples.