İnsan/çevre sağlığında ekolojik bazlı ahşap koruyucuların teknolojik özellikler üzerine etkisi
Effect of ecologically based wood preservatives on human/environmental health on technological properties
- Tez No: 960039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Ahşap, Odun Koruyucu, Ekstrakt, Emprenye, Daldırma, Wood, Wood Preservative, Extract, Impregnation, Dipping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada; ahşap malzemenin koruyucu özelliğe sahip doğal koruyucu ile muamele edilmesi ile uzun süre dayanımının arttırılması, bitki özütlerinden çevreyle dost ekolojik doğal koruyucu elde edilerek, kızılçam odununda emprenye edilmesi ve ahşap endüstrisinde kullanılabilme olanaklarının araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmada; odun örnekleri Köyceğiz ağla yöresindeki kızılçam ağaçlarından alınmış Kızılçam odun örnekleri de standartlara uygun olarak seçilip hazırlanmıştır. Bitki özütü olarak yapraklı ağaç sınıfında Muğla İli Köyceğiz bölgesinin defne yaprakları kullanılmıştır. Elde edilen ekstreden %1, %3 ve %5'lik çözeltiler hazırlanmıştır. Emprenye yöntemi olarak daldırma yöntemi kullanılmıştır. Emprenye sonrası tutunma/retensiyon miktarı, fiziksel testlerden ağaç malzemenin tam kuru ve hava kurusu özgül ağırlıklar, mekanik testlerden ise eğilme direnci ve elastikiyet modülü ile basınç direnci deneyleri yapılmıştır. Bu çalışmada gerçekleştirilen emprenye işlemleri sonucunda, en yüksek retensiyon değeri %5'lik ekstraktla 6 saatlik daldırma süresinde %2,50 olarak belirlenmiştir. En düşük retensiyon ise %3'lük ekstraktla 30 dakika ve 24 saatlik daldırma işlemlerinde %0,75 olarak tespit edilmiştir. Hava kurusu özgül ağırlık bakımından en yüksek değer %1'lik ekstraktla 30 dakikalık daldırmada (0,68 g/cm³), en düşük değer ise %3'lük ekstraktla 24 saatlik sürede (0,56 g/cm³) elde edilmiştir. Tam kuru özgül ağırlık değerleri incelendiğinde, en yüksek değer %1'lik ekstraktla 24 saatlik uygulamada (0,67 g/cm³), en düşük değer yine %3'lük ekstraktla 24 saatlik daldırmada (0,56 g/cm³) ölçülmüştür. Mekanik özellikler açısından, eğilme direnci en yüksek %1'lik ekstraktla 24 saatlik daldırmada (143,97 N/mm²), en düşük aynı ekstraktla ait 6 saatlik uygulamada (89,55 N/mm²) tespit edilmiştir. Elastiklik modülü en yüksek %3'lük ekstraktla 6 saatlik sürede (13.920 N/mm²), en düşük %5'lik ekstraktla 24 saatlik uygulamada (8.388 N/mm²) belirlenmiştir. Basınç direnci açısından ise en yüksek değer %5'lik ekstraktla 30 dakikalık sürede (66,58 N/mm²), en düşük değer aynı ekstrakta ait 6 saatlik uygulamada (51,83 N/mm²) gözlenmiştir. Kontrol örnekleri ile karşılaştırıldığında, hava kurusu ve tam kuru özgül ağırlık ile elastiklik modülü değerlerinde artışlar görülmüş; eğilme ve basınç direnci değerlerinde ise sınırlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu değişimlerin, odun türü, odunun anatomik özellikleri, kullanılan emprenye maddesi ve uygulanan yönteme bağlı olarak gerçekleştiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to increase the long-term durability of wood by treating it with a natural preservative with protective properties. It aimed to impregnate red pine wood by obtaining environmentally friendly, ecological natural preservatives from plant extracts, and to investigate the possibilities of their use in the wood industry. In the study, red pine wood samples were taken from red pine trees in the Köyceğiz Ağla region and were selected and prepared in accordance with standards. Laurel leaves from the Köyceğiz region of Muğla Province were used as the plant extract, which is classified as a broad-leaved tree. The leaves of the laurel tree were dried and subjected to extraction, and then 1%, 3%, and 5% solutions were prepared from the resulting extract. The immersion method was used as the impregnation method. Postimpregnation adhesion/retention values, physical tests for the dry and air-dry specific gravities of the wood material, and mechanical tests for bending strength, modulus of elasticity, and compressive strength were conducted. As a result of the impregnation processes performed in this study, the highest retention value was determined as 2.50% in a 6-hour immersion period with 5% extract. The lowest retention was determined as 0.75% in 30-minute and 24-hour immersion processes with 3% extract. In terms of air-dry specific gravity, the highest value was obtained in a 30-minute immersion with 1% extract (0.68 g/cm³), and the lowest value was obtained in a 24-hour immersion with 3% extract (0.56 g/cm³). When the fully dry specific gravity values were examined, the highest value was measured in a 24-hour application with 1% extract (0.67 g/cm³), and the lowest value was measured in a 24- hour immersion with 3% extract (0.56 g/cm³). In terms of mechanical properties, the highest flexural strength was determined in 24- hour immersion with 1% extract (143.97 N/mm²), and the lowest in 6-hour application of the same extract (89.55 N/mm²). The highest modulus of elasticity was determined in 6-hour application with 3% extract (13.920 N/mm²), and the lowest in 24-hour application with 5% extract (8.388 N/mm²). In terms of compressive strength, the highest value was observed in 30-minute immersion with 5% extract (66.58 N/mm²), and the lowest value was observed in 6-hour application of the same extract (51.83 N/mm²). Compared to the control samples, increases were observed in air-dry and fully dry specific gravity, and modulus of elasticity values; limited differences were detected in flexural and compressive strength values. It was evaluated that these changes occurred depending on the wood type, anatomical properties of the wood, the impregnation material used, and the applied method.