Akçakoca alternatif turizm olanaklarının araştırılması
Investigation of alternative tourism opportunities in Akçakoca
  1. Tez No: 216555
  2. Yazar: ASLI ALTANLAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Akçakoca, Alternatif Turizm, Dogal ve Kültürel Kaynaklar, Ekoturizm, Planlama, Sürdürülebilirlik, Akçakoca, Alternative Tourism, Natural and Cultural Resources, Ecotourism, Planning, Sustainability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dogal kaynakların plansızca tüketildigi ve fiziksel çevre üzerinde onarımı güç tahribatların ortaya çıktıgı günümüz dünyasında, her alanda oldugu gibi turizmde de sürdürülebilirlik kavramı giderek önem kazanmaktadır. Turizmde sürdürülebilirligi saglamak amacıyla, çevre sorunlarına daha duyarlı olan alternatif turizm modeli gelistirilmistir. Alternatif turizm uygulamalarında kaynakların sürdürülebilir sekilde kullanımı ile yerel halk ve çevreye olan saygı turizmin gelecegi için bu modelin önemini arttırmıstır. Bu çalısmada arastırma alanı olarak, turizm potansiyeli varlıgı nedeniyle Düzce'nin Akçakoca ilçesi seçilmistir. Arastırma alanında sürdürülebilir bir turizm saglamak amacıyla mevcut turizm faaliyetlerine ek olarak alternatif turizm türleri ve faaliyetleri arastırılmıstır. Mevcut turizmin sorunları ortaya konularak, plancı gözüyle koruma kullanma dengesinin saglandıgı alternatif bir turizm gelismesinin nasıl olması gerektigi konusunda çözüm önerilerinde bulunulmustur. Bu amaçla konuyla ilgili literatür taranmıs ve arastırma alanının dogal ve kültürel kaynakları incelenmistir. Yanlıs arazi kullanımları sonucu arastırma alanının dogal ve kültürel kaynaklarındaki tahribatın gün geçtikçe arttıgı görülmüs ve turizm potansiyeli olan alanlarda koruma kullanma dengesini saglamak için alternatif turizmin bir çesidi olan ekoturizm ve politikalarına öncelik verilmistir. Akçakoca için uygun olabilecek ekoturizm türleri ve faaliyetleri; belirlemis ve bu faaliyetler için potansiyel olabilecek alanlar önerilmistir. Ayrıca arastırma alanında turizm sisteminin kalitesi, ürünleri, hizmetleri, turizm faaliyetlerine olan egilim, turizm amaçlı kullanılan alanlar, alanlardaki kısıtlayıcı nedenler, kullanım yogunlugu ve turistik alanlardaki memnuniyetleri belirlemek amacıyla yarı standart anket formları hazırlanmıs ve 500 denek üzerinde uygulanmıstır. Anket verilerinin çözümlenmesinde bilgisayar destekli istatistik programı kullanılmıs ve Yüzde Frekans, Faktör, Cronbach' Alpha, Bagımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü Varyans ve T Testi analizleri yapılmıstır. Elde edilen veriler, bulgular bölümünde çizelgelerle belirtilmistir. Sonuç olarak hem plancı ve hem de kullanıcı bakıs açısıyla ilçenin turizm faaliyetlerinde karsılasılan sorunlar tartısılmıs, önerilen ve turizm poyansiyeli olan diger alanlarda koruma kullanma dengesinin saglandıgı alternatif bir turizm uygulamasının nasıl olması gerektigi konusunda bazı çözüm önerileri ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
Consuming natural resources without any plan makes sustainable tourism more important than any other times. For this purpose, alternatives tourism model was developed according to environmental conscious. Making resources sustainable with local people and environmental conscious has been become important for tourism in future in alternative tourism applications. In this study, Akçakoca town, Düzce was selected because of high tourism potential. Alternative tourism types and activities as well as already established tourism activities were investigated to obtain sustainability in tourism in investigated area. Various solutions have been providing how Alternative Tourism developments could be carried out according to city planners as well as daily problems in tourism. For this purpose literature survey was carried out and natural and cultural resources of searched area where investigated. It was observed that wrong land usages destroyed natural and cultural resources in researched areas and ecotourism and its policies as alternative tourism type was considered important to protect tourism potentials in town. Possible ecotourism types and facilities for Akçakoca where determined and potential activities where provided. Moreover semi-standard questionnaire where prepared and applied in five hundred people investigated quality, goods, services, trend for tourism activities, spaces for tourism applications, obstacles in spaces, density and appreciation in tourism system. Computer aided Statistical program was used to understand questionnaire data; percent frequency factor, Crombach alpha, independent samples for single factor variance and T test and analyses were carried out. Obtained data were provided as tables in outcome section. As a result, problems in tourism facilities of town were discussed as a planner and users points of view. various suggestions have been provided to over come problems and make balance in different activities that would provide alternative tourism applications.