AC susceptibility measurement of Sm doped Bi(Pb)Srcacuo
Sm katkılı Bi(Pb)Srcacuo?nın manyetik alınganlık ölçümleri
- Tez No: 216575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET VARİLCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, Direnç, Taneler Arası Kritik AkımYoğunluğu, AC Manyetik Duygunluk, Manyetik Akı, Bi(Pb)SrCaCuO, Superconductivity, Resistivity, intergrain critical current density, AC magnetic susceptibility, magnetic flux, Bi(Pb)SrCaCuO
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezde, yüksek sıcaklık superiletkenlerinin tarihsel gelişimi incelendi,sonra AC susceptometerin dizaynı yapıldı, daha sonra ise (x=0 x=0.005 x=0.001x=0.0005) için Sm katkılı Bi1.6Pb0.4Sr2Ca2-xSmxCu3Oy süperiletken numunenin ACmanyetik alınganlığı çalışıldı. El yapımı AC susceptometeri kullanılarak bunumunenin süperiletken durumdaki gerçel ve sanal davranışları incelendi.Kritik akım yoğunluğu, Jc , ve kritik geçiş sıcaklığı, Tc , davranışı BeanModeli kullanarak çalışıldı ve görüldü ki numenin kritik sıcaklıgı Sm katkısının artışıile azalmaktadır. Sm katkısındaki artışa karşılık kritik akım yoğunluğu daazalmaktadır, bu kritik akım yoğunlundaki azalış ilk katkılanmada çok belirginolmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, after investigating the general historical development of hightemperature superconductors, the design of AC susceptometer was made. Afterdesign, we studied on AC characteristic of Bi1.6Pb0.4Sr2Ca2-xSmxCu3Oy with Smsubstitution for (x=0, x=0.0005 x=0.001 x=0.005). We obtained imaginary and realdate by using home-made AC susceptometer. Critical current density Jc versuscritical temperature Tc behaviour studied by using Bean Model and it seem thatcritical temperature of sample Bi1.6Pb0.4Sr2Ca2-xSmxCu3Oy with Sm substitution isdecreasing with increasing of Sm substitution and critical current of sampleBi1.6Pb0.4Sr2Ca2-xSmxCu3Oy is decreasing with increasing of Sm substitution. At thatcritical current decreasing was seen at first substitution. The decreasing at criticalcurrent was not as sharp as first substitution.