Karaçam ölü örtüsünde yangın büyüme ve gelişimi
Fire growth and development in black pine litter
- Tez No: 216590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hat Yangınları, Nokta Yangınları, Yayılma Oranı, Yangın Davranısı, Line Fires, Point Fires, Spread Rate, Fire Behavior
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmada, karaçam mesçeresinde (P.nigra J.F. Arnold subsp. nigra var. caramanica (Loudon) Rehder) farklı hava halleri ve yanıcı madde kosulları altında hat ve nokta kaynaklı örtü yangınları gerçeklestirilmistir. Ayrıca, hat ve nokta kaynaklı örtü yangınlarının, yayılma oranı karakteristikleri ve tutusma zamanından sabit yayılma oranına ulasana kadar olan hızlanma oranları üzerine etkileri incelenmistir. Elde edilen sonuçlara göre yangının yayılma oranının büyük oranda rüzgar hızıyla tahmin edilebilecegi belirlenmistir. Yanıcı madde tüketimini tahmin etmek için yanıcı madde miktarı iyi bir göstergedir. Yangın siddeti, rüzgar hızı ve ibrelerin nem oranı ile yakın iliskilidir. Sonuç olarak; yanıcı madde miktarı, meteorolojik veriler ve yanıcı madde modelleri ile ilgili elde edilen veriler yardımıyla karaçam ölü örtüsünde yangın davranısı belirlenmistir. Bu çalısmadan elde edilen sonuçlar, ileride olusturulması düsünülen Türkiye yangın davranısını tahmin sistemi ve meteorolojik yangın indeksi sistemine önemli katkılar saglayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, line and point source surface fires were conducted under different weather and fuel conditions in Anatolian black pine (P.nigra J.F. Arnold subsp. nigra var. caramanica (Loudon) Rehder) stand. Also, the effects of line and point source fires on the characteristics of fire spread and fire acceleration from ignition to steady spread rate were investigated. Relationships between rate of fire spread, fuel and weather conditions were determined with correlation and regression analyses. According to the relationships generated, it was determined that the rate of fire spread could be predicted with wind speed. Fuel loading was a good indicator for predicting fuel consumption. Fire intensity was closely related to wind speed and moisture content of surface litter. Finally, fire behavior in black pine litter was determined by using fuel properties and weather measurements. The results of this study will make important contributions to fire behavior prediction system and meteorological fire index of Turkey.