Comparative ecology of ostracoda (Crustacea) in two rheocrene springs (Bolu,Turkey)
İki rheocrene kaynaktaki (Bolu,Türkiye) ostrakod (Crustacea) türlerinin karşılaştırmalı ekolojisi
  1. Tez No: 216591
  2. Yazar: PINAR KARAKAŞ SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ostrakoda (Crustacea), Ekoloji, Kaynaklar, Taksonomi, Yayılım, Karşılaştırmalı Ekoloji, İstatiksel Analizler, Ostracoda (Crustacea), Ecology, Springs, Taxonomy, Distribution, Comparative Ecology, Statistical Analyses
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tatlısu habitatlarında artan insan müdahalesi tür ve habitat kaybına neden olabilir. Bu habitatlardaki koruma çalışmaları gösterge tür kavramını ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra zamanla değişmez habitat tercihleri ve ekolojik şartlara duyarlılıkları nedeniyle Ostrakodlar'ın gösterge tür olarak kullanılmalarının önemi artmıştır.Bu çalışmada Bolu bölgesinde aynı enlem ve boylamlarda iki akarpınar kaynak seçilmiştir. Bunlar kaynaktan 50-60 metre kadar aşağı akmaktadırlar. Her iki araştırma alanında iki istasyon seçilmiştir. Kasım 2002 - 2004 tarihleri arasında on beş ay boyunca bu dört istasyondan örnek toplanmıştır. Sonuçta toplam on tür (Darwinula stevensoni, Candona neglecta, Cypria ophthalmica, Ilyocypris bradyi, Eucypris lilljeborgi, Prionocypris zenkeri, Herpetocypris chevreuxi, Psychrodromus olivaceus, Heterocypris incongruens, Scottia pseudobrowniana) tanımlanmıştır. Bu türler arasında Çaygökpınar kaynağının ilk istasyonunda Scottia pseudobrowniana türüne Türkiye'de ikinci defa rastlanmıştır. Eucypris lilljeborgi ise Bolu faunası için yeni bulunan bir kayıttır. Öte yandan Çaygökpınar ve Çetin Bey kaynaklarının her ikisinin de ikinci istasyonunda C. ophthalmica, P. zenkeri, I. bradyi ve C. neglecta ya bolca rastlanmıştır. Herpetocypris chevreuxi yalnızca Çetin Bey kaynağının ikinciistasyonundaki durgun sularda bulundu. Cypria ophthalmica ve D. stevensoni türlerinin her ikisi de Çaygökpınar kaynağının birinci ve ikinci istasyonlarında bulunmuştur.İstatistik analiz sonuçlarına göre Çetin Bey ve Çaygökpınar kaynaklarının karşılıklı ilk istasyonları ile ikinci istasyonları arasında aynı kaynakların kendi içinde birinci ve ikinci istasyonları arasında olan benzerlikten çok daha fazla benzerlik gözlemlenmiştir. Optimum, tolerans ve ETI (Çevresel Tolerans İndeksi) değerleri çevresel değişkenlere göre türlerin ekolojik özelliklerini ortaya koyar. Spearman Korelasyon Analizi I. bradyi ve C. ophthalmica arasında olumlu ilişki tespit etmiş; aynı sonuç UPGMA dendogramında da gözlemlenmiştir. Ancak çevresel değişkenlerle türlerin mevsimsel görünüşü arasında önemli bir ilişki gözlemlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing human disturbances on freshwater habitats can cause loss of species and habitats. Conservation studies on these habitats deduced bioindicator species concept. Besides, species of Ostracoda with their relatively unchanged habitat preferences from past to present and sensitivity to ecological conditions increase their importance on the usage as bioindicator species.In this study two rheocrene springs were selected in the Bolu region, both having almost the same latitude and altitude. They spread nearly 50-60 meters down from the sources. Two stations were selected in both of these study sites. Materials were collected from these four stations in fifteen months between November 2002 and November 2004. As a result, total of ten species (Darwinula stevensoni, Candona neglecta, Cypria ophthalmica, Ilyocypris bradyi, Eucypris lilljeborgi, Prionocypris zenkeri, Herpetocypris chevreuxi, Psychrodromus olivaceus, Heterocypris incongruens, Scottia pseudobrowniana) were recognized. Among these species Scottia pseudobrowniana was recorded second time in Turkey from the first station of Çaygökpınar spring. Eucypris lilljeborgi is also a new report for the ostracod fauna of Bolu. On the other hand, there was a dominancy of C. ophthalmica, P. zenkeri, I. bradyi and C. neglecta in the second stations of both Çaygökpınar andÇetin Bey springs. Herpetocypris chevreuxi was only found in the stagnant waters of the second station of Çetin Bey spring. Both species, C. ophtalmica and D. stevensoni were collected from the first and second stations of Çaygökpınar spring.Statistical analyses revealed that similarities among the first stations of Çetin Bey and Çaygökpınar springs and again among the second stations of those springs are much more than the similarities between the first and the second stations of the same spring. Optima, tolerance, and Environmental Tolerance Index (ETI) values put forward the ecological characteristics of species according to the environmental variables. Spearman Correlation Analysis showed that I. bradyi had positive relationship with C. ophthalmica, the same result is also observed in the UPGMA dendogram. However, it did not display a significant relationship between environmental variables and species occurrence.