Preparation and characterization of biochemically modified polymeric carriers for cancer therapy
Kanser tedavisinde kullanılmak üzere biyokimyasal olarak modifiye edilmiş polimerik taşıyıcıların hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 216744
  2. Yazar: EYLEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ, PROF. DR. GABRİEL LOPEZ BERESTEİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan nanopartikül, Konkanavalin A, Lipozom, Sinyal transdüksiyon inhibitörü, siRNA, Hedefli kanser terapisi, Chitosan nanoparticle, Concanavalin A, Liposome, Signal transduction inhibitor, siRNA, Targeted cancer therapy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kanser iyilestirme ve tedavisindeki son gelismeler, hücre sinyali iletilerinde rol alan belirli tirozin kinazların inhibe edilmesi ve sonuc olarakta hücresel proliferasyon ve tümör gelisiminin durdurulması üzerine odaklanmıstır. Sinyal transdüksiyon inhibitörleri kanser hücrelerinin gelisimi ve metastazı için gerekli olan sinyal transdüksiyon olusumlarını inhibe etmek için kullanılır. Bu anti-kanser ajanlar; polimerik miseller, nanopartiküller, ve lipozomlar gibi kolloidal ilaç tasıyıcı sistemlere yüklenebilmektedir ve daha sonra seçimli olarak, kanserli hücre yüzey reseptörlerine karsılık gelen ligand veya antibadiler yardımı ile kanser hücrelerine dogrudan hedeflendirilebilmektedir. Çalısmanın ilk bölümünde gastrointestinal sistem kanserlerinde kullanılan bir C-Kit kinaz inhibitörü (WBZ-4) gelistirilmis ve yüksek hidrofobisitesinden dolayı hücre içine tasınımı saglamak ve toksisiteyi önlemek amacıyla lipozomal bir tasıyıcı içine enkapsüle edilmistir. lacın aktivitesi; in vitro hücre proliferasyon çalısmaları, protein inhibisyon çalısmaları ve kinaz tayinleri ile test edilmistir. Hücre farmakolojisi çalısmaları inhibitörün FITC ile isaretlenmesiyle in vitro olarak yapılmıstır. Çalısmanın ikinci bölümünde siRNA tasınımı için kullanılmak üzere iyonik jelasyon yöntemi ile kitosan nanopartiküller hazırlanmıstır. Nanopartiküllerin fizikokimyasal ve morfolojik özellikleri; zeta potansiyel analizi, atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ve taramali elektron mikroskobu (SEM) yöntemleri ile belirlenmistir. Konkanavalin A nanopartiküllerin seçimli olarak hücrelere yüklenmesini arttırmak amacı ile nanopartiküllerin üzerine immobilize edilmistir. Kitosan nanopartiküllerin in vitro ve in vivo çalısmaları gerçeklestirilmistir. Elde edilen sonuçlar WBZ-4-yüklü lipozomlar ile siRNA-yüklü ve/veya konkanavalin A ile modifiye edilmis kitosan nanopartiküllerin kanser tedavisi için güvenli, biyouyumlu ve verimli bir yol sagladıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
Recent research in cancer therapy and treatment has focused on inhibiting certain tyrosine kinases involved in cell signaling pathways, thereby halting cellular proliferation and tumor growth. Signal transduction inhibitors are used to inhibit the signal transduction pathways required for the growth and metastasis of cancer cells. These anti-cancer agents can be associated with the colloidal drug carrier systems such as polymeric micelles, nanoparticles, and liposomes, which can then be actively targeted to specific tumor cells by means of ligands or antibodies against tumor associated cell surface receptors. In the first part of the study an inhibitor of the C-Kit kinase (WBZ-4) in gastrointestinal stromal (GIST) tumors was developed and due to its high hyrophobicity encapsulated into liposomes to promote cellular delivery and prevent toxicity. The activity of the drug was tested by in vitro cell proliferation studies, protein inhibition studies and kinase assays. Cellular pharmacology studies were performed in vitro by labelling the compound with FITC. In the second part of the study, chitosan nanoparticles for siRNA delivery were prepared by ionic gelation method. The physicochemical properties of the nanoparticles were determined by size, zeta potential analysis, atomic force microscopy (AFM) and scanning electron microscopy (SEM). Concanavalin A was immobilized on chitosan nanoparticles to increase transfection efficiency and to promote targeting. In vitro and in vivo studies of chitosan nanoparticles were performed. Obtained results showed that liposomal-WBZ-4 and siRNA entrapped and/or concanavalin-A modified chitosan nanoparticles provide a safe, biocompatible and efficient means for the treatment of cancer.