Fuzzy process control and development of some models for fuzzy control charts
Bulanık proses kontrolü ve bulanık kontrol diyagramı modellerinin geliştirilmesi
- Tez No: 216845
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Proses Kontrol Diyagramları, Bulanık Kümeler, Dilsel Veriler, Normal Olmayan Davranış Analizi, Belirsizlik, Alfa-kesim, Fuzzy Control Charts, Fuzzy Sets, Linguistic Data, Unnatural Pattern Analysis, Uncertainty, Alpha-cut
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, bulanık kümeler teorisi kullanılarak belirsizlik içeren dilsel verilerin kontrol diyagramlarına yeni yaklaşımlar geliştirilmiştir. Belirsizlik içeren dilsel veriler, bulanık sayılarla ifade edilmiştir. Dilsel veriler için bulanık kontrol diyagramları ?- kesim yaklaşımı kullanılarak geliştirilmiş ve bu suretle muayene sıklığı tanımlanmıştır. Bulanık kontrol diyagramlarının oluşturulmasında, bulanık verilerin taşıdığı bilgilerin kaybolmasını önlemek amacıyla ?Direkt Bulanık Yaklaşım? geliştirilmiştir. Bulanık verilerin kontrol diyagramındaki normal olmayan davranış testleri için bulanık bir yaklaşım geliştirilmiştir. Önerilen yaklaşımların pratik kullanımlarının yansıtılması açısından gerçek verilere dayalı nümerik örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, process control charts under linguistic, vague, and uncertain data are developed in the light of the Fuzzy Set Theory. Linguistic or uncertain data are represented by the use of fuzzy numbers. Fuzzy control charts for the linguistic data are proposed and integrated with the ?-cut approach of fuzzy sets in order to set the degree of tightness of the inspection. A new approach called direct fuzzy approach to fuzzy control charts is modeled in order to prevent the loss of information of the fuzzy data during the construction of control charts. Finally, fuzzy unnatural pattern analyses are developed to monitor the abnormal patterns of the fuzzy data on the control charts. Numerical examples using the data of a real case are also given to highlight the practical usage of the proposed approaches.