Kriging yönteminin geoit yüzeyi modellemesinde kullanılabilirliğinin araştırılması ve varolan yöntemlerle karşılaştırılması
Searching the use of Kriging method on geoid surface and comparing with existent methods
  1. Tez No: 216846
  2. Yazar: SERVET YAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kriging, geoit, enterpolasyon, geoiststistik, Kriging, geoid, geostatistic, interpolation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezde, Tokat İli Mücavir Alanı ve İstanbul Metropoliten alanlarında GPS/Nivelman yöntemi ile geoit belirlemek için deterministik ve kriging enterpolasyon yöntemleri uygulanarak, kriging yönteminin geoit yüzeyi modellemesinde kullanılabilirliğinin araştırılması ve klasik yöntemlerle karşılaştırılması yapılmıştır. Nokta yoğunluğunun geoit hesabına etkisini araştırmak için İstanbul' da 50 (~ 100 km2'ye bir nokta), 200 (~ 25 km2'ye bir nokta), 393(~ 13 km2'ye bir nokta) ve 434 (~ 12 km2'ye bir nokta) nokta Tokat'ta 30 (~8,5 km2'ye bir nokta) nokta ile geoit yüzeyleri oluşturulmuştur. Uygulama ArcGIS 8.3 Geostatstical Analyst yazılımında gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan yüzeylerde İstanbul' da 50,Tokat' da 13 test noktası seçilmiş ve bu noktaların deterministik ve geoistatistik enterpolasyon ile NHESAP değerleri hesaplanmıştır. NÖLÇÜ-HESAP fark değerleri bulunmuş ve farkların istatistiki değerleri karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda geoit yüzeyi modellemesinde kriging yönteminin deterministik yöntemlerden daha iyi sonuçlar verdiği, ordinary kriging yöntemi ile bulunan sonuçların simple kriging yönteminden bulunan sonuçlardan daha presizyonlu olduğu bulunmuştur. Multiquadratik yöntemle bulunan sonuçların Kriging yöntemlerinden bulunan sonuçlara yakın olduğu ve multiquadratik yöntemin en iyi sonucu veren deterministik yöntem olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the use of kriging interpolation technique is explained and compared with classical methods by the deterministic and kriging interpolation methods for determining the geoid surface by GPS/Nivelman method in Tokat City Adjacent Surface Borders and İstanbul Metropolitan Surface. For researching the effect of point frequency to the counting of geoid, geoid surfaces were formed with 50(~one point to 100 km2 ), 200(~one point to 25 km2 ), 393 (~one point to 13 km2 ) and 434(~one point to 12 km2 )points in İstanbul and 30(~one point to 8,5 km2 ) points in Tokat. Deterministic and Geostatistical interpolations were calculated by known geoid ondulations values performed by using ArcGIS 8.3 Geostatistical Analyst software. For testing with interpolations in the formed surfaces, 50 test points in İstanbul and 13 test points in Tokat were chosen and NCALCULUS values were counted by various deterministic and geostatistical interpolations in the models. After the studies, it was founded that the results of determinig geoid surface by kriging method was more precisely than deterministic methods, the results of ordinary Kriging method more precisely than simple Kriging method?s results. Results found by multiquadratic method between deterministic methods were close to the results found by kriging method and multiquadratic method gave the best results