Yapı üretiminde tasarım kalitesinin yükseltilmesine yönelik bir model
A model to improve design quality in building production
- Tez No: 216844
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAATTİN KANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapı üretimi, tasarım kalitesi, degisiklik yönetimi, enformasyon yönetimi, kalite yönetimi, Building production, design quality, change management, information management, quality management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Yapı üretim sürecinin çok fazlı ve çok disiplinli yapısının getirdigi parçalanmıslık koordinasyon ve entegrasyon problemlerine yol açmaktadır. Özellikle yapı kalitesi üzerinde belirleyici etkisi olan tasarım sürecinin yapım sürecinden kopuklugu ve bu süreçlerde görev alan organizasyonlar arasındaki kopukluk yapım asamasından tasarım asamasına enformasyon akısını engellemekte ve tasarımda kalite problemleri ile sonuçlanmaktadır. Yapım asamasında ortaya çıkan tasarım degisikliklerinin tasarım organizasyonuna geri bildirilmemesi, tasarım organizasyonlarının benzer hataları ileride üstlendikleri projelerde tekrarlamaya devam etmesine neden olmaktadır. Bu çalısmada tasarım kalitesinin yükseltilmesi hedefine ulasabilmek için tasarım degisikligi yönetimine hizmet eden, parçalanmıs yapının bütünlesmesine yönelik olarak fiziksel boyutta (örgütsel kalıplar açısından bütünlesme ? Tasarım/Yapım), kavramsal boyutta (felsefi yaklasımlarla bütünlesme ? Toplam Kalite Yönetimi) ve sanal boyutta (enformasyon teknolojisinin sagladıgı olanaklarla bütünlesme) çözüm içeren nesnel bir model gelistirilmistir. Tasarım/Yapım organizasyonlarında kullanılmak üzere gelistirilen model, yapım asamasında ortaya çıkan tasarım degisikliklerinin/hatalarının süresel ve parasal etkilerinin diger teknik detaylarla birlikte sistematik olarak kaydedilmesini ve tasarım organizasyonuna geri bildirimini saglamakta, degisiklik verilerinin önceden tanımlanmıs parametrelere göre filtrelenerek grafik çıktılar alınabilmesine olanak vermektedir. Model daha sonra uygun bulunan bütünlesik bir enformasyon sisteminin tamamlayıcı degisiklik yönetim modülü olarak sisteme entegre edilmistir.
Özet (Çeviri)
Fragmented structure of multi-phased and multi-disciplinary building production process inevitably leads to coordination and integration problems. Design phase is the major quality defining phase in building production process. Fragmentation of design and construction phases/organizations cut off construction information flow to design organization and results in quality problems. Deficiency in feedback of design change/failure information to design organization, occur in construction stage, leads to repetition of similar design faults in the projects that will be undertaken in the future. A practical model facilitating design change management in order to reach improvement of design quality objective is developed, considering integration of fragmented structure in physical dimension (integration by organizational models - Design/Build), in conceptual dimension (integration by philosophical approaches - Total Quality Management) and in virtual dimension (integration by means of actual information technology). The computer-based model is designed to be used in Design/Build organizations aiming to record design change/failure information with their quantity, cost and duration effects along with other technical details. The developed model allows filtering the data of the past projects according to early defined parameters and taking graphical outputs. The model is then integrated to an automated system for Design/Build organizations as a complementary design change management module.