Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eğitim politikalrının basına yansımaları
Evaluation of the education's politics of AKP
  1. Tez No: 216931
  2. Yazar: ZEKİYE DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Education and Training, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Egitim politikaları, Egitim hedefleri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Siyasi partiler; bir program etrafında toplanmıs, siyasal iktidarı elde tutmakya da paylasmak amacı güden örgütlerdir. Siyasi partiler, demokratik yasamınönemli unsurlarıdır. Siyasi partilerin, siyasal yasamda bulunma gerekçeleri toplumunbelli kesimlerinin istek ve tercihlerini dikkate alarak politikalar gelistirmek veuygulamaktır. Sahip oldukları ideolojilere göre belirledikleri politikaları ve bunlarıgerçeklestirmek için yapılan plan ve programları en iyi yansıtan parti programlarıdır.Bu çalısma; 2001 yılında kurulan, Türkiye'de son iki seçimde tek basınaiktidara gelen, siyasi yelpazedeki yeri muhafazakâr demokrat oldugu bilinen Adaletve Kalkınma Partisinin, iktidarda oldugu süre boyunca egitim alanındaki hedeflerini,planlarını, izledigi politikalarını basına nasıl yansıdıgını belirlemek vedegerlendirmek amacıyla yapılmıstır.Çalısma altı bölümden olusmaktadır; Bölüm I' de; giris baslıgı altındakonuyla ilgili kavramlar, egitim politikaları ve bazı tanımlar, Bölüm II' de; AKPliteratürü ve ilgili arastırmalar, Bölüm III' de; yapılan çalısmanın teknigi ve içerikanalizi yönteminin özellikleri, Bölüm IV' de; doküman incelemesi ile elde edilenbulgular, Bölüm V' de; tartısma, sonuç öneriler ve kaynakça verilmistir.
Özet (Çeviri)
Political parties are organizations convened around a program for thepurpose of holding or sharing the political power. They are the important elements ofdemocratic life. The reasons of political parties being in political life are to improvepolitics and apply them by taking into consideration the needs and desires of somecertain sectors. Party programs are the best programs that reflects the politics whichare determined according to their ideologies.The aim of this research is to reflect and evaluate the plans and politics andits reflections to media of AK party which is founded in 2001 and became the rulingparty in the last two elections, is known as a conservative democrat in political areaand its goals on education as a ruling party.This study is composed of 6 phases. In the first phase the concept about thesubject in introductory information, education policies and some definitions; in thesecond phase AKP?s literature and researches, in the third phase the tecniques of thestudy and the peculiaries of the content analysis method, in the fourth phase thefindings which are obtained by searching, in the fifth phase discussion, conclusion,suggestions and bibliography is described.Keyword: Education policies, Education targets.