Aday öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between tendencies of critical thinking and emotional intelligence levels of candidate teachers
- Tez No: 216953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Thinking, Critical Thinking, Intelligence, Emotional, Emotional Intelligence
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, aday öğretmenlerin eleştirel düşünme becerilerine yönelik eğilimleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tarama modelinin kullanıldığı bu araştırma, 2006-2007 öğretim yılı II. yarıyıl döneminde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinin 4. sınıfında öğrenim gören toplam 374 aday öğretmenden elde edilen veriler doğrultusunda gerçekleşmiştir. Araştırma verileri, aday öğretmenlerin bazı kişisel özelliklerinin belirlenmesi için ?Kişisel Bilgi Formu?, eleştirel düşünme becerileri eğilimlerini ölçmek için ?California Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği? ve duygusal zeka düzeylerini ölçmek için ?Bar-On Duygusal Zeka Anketi? aracılığıyla toplanmıştır. Doğan Kökdemir tarafından Türkçe'ye uyarlanan California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği analitiklik, açık fikirlilik, meraklılık, kendine güven, doğruyu arama, sistematiklik olmak üzere alt ölçeklerinde yer alan toplam 51 sorudan oluşmaktadır.Özlem Mumcuoğlu tarafından Türkçe'ye uyarlanan Bar-On Duygusal Zeka Anketi duygusal öz farkındalık, girişkenlik, öz saygı, öz gerçekleştirme, bağımsızlık, empati, kişiler arası ilişkiler, sosyal sorumluluk ve problem çözme, gerçeklik değerlendirmesi, esneklik, strese tolerans, dürtü kontrolü, mutluluk, iyimserlik, olumlu izlenim, olumsuz izlenim alt boyutlarında yer alan toplam 128 sorudan oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS for Windows 11.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde istatistiksel tekniklerden frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ortalamanın ortalaması, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesiyle ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir:. 1. Aday öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri ölçeği alt ölçeklerinde ?Katılıyorum? ve ?Kısmen Katılıyorum? seçeneklerine eğilim gösterdikleri; duygusal zeka anketinde ?Çoğu Zaman Bana Uygun? seçeneğinde yoğunlaştıkları görülmektedir. 2.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between candidate teachers? critical thinking skills tendencies and their emotional intelligence levels. During the study survey approach was followed and the subjects (n =374) of this study, were the fourth year candidate teachers of Abant İzzet Baysal University Education Faculty in the second semester of 2006-2007 academic year. In this study, ?Personal Information Form?, was used to identify candidate teachers? personal characteristics. In addition to this, ?California Critical Thinking Tendencies Inventory? which was adapted to Turkish by Doğan Kökdemir has 51 items having analyticity, open-mindedness, inquisitiveness, self-confidence, truth seeking, and systematicity subscales and ?Bar-On Emotional Intelligence Questionnaire? whichwas adapted to Turkish by Özlem Mumcuoğlu has 128 items having emotional selfawareness, enterprisingness, self-respect, self-actualization, independence, empathy, interpersonal relationships, social responsibility, problem solving, reality testing, flexibility, stress tolerance, impulse control, happiness, optimism, positive impression, negative impression subscales. For the analysis of the data collected SPSS for Windows 11.0 package program was used. By means of this program, the frequency, percentage, mean scores, standard deviation, mean square and Pearson Product Moment Correlation Coefficient techniques were used. The results of the study can be summarized as follows: 1. It is seen that the candidate teachers had agree and partially disagree tendencies in critical thinking tendencies inventory and they had mostly appropriate to me tendencies in emotional intelligence questionnaire. 2. When the relationship between candidate teachers? tendencies in the subscales of critical thinking tendencies inventory and emotional intelligence questionnaire is concerned, a significant relationship was observed at 0.01 levels. However, it is observed that the relationship was positive, low and at intermediate level. In addition to this, intermediate level significance was found between the scores that candidate teachers got from critical thinking tendencies inventory and emotional intelligence questionnaire at 0.01 levels.