The role of the young ottomans in the transformation of mentality in the Ottoman Empire
Osmanlı İmparatorluğu'ndaki zihniyet değişiminde genç osmanlılar'ın oynadığı rol
  1. Tez No: 216971
  2. Yazar: FERHAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Zihniyet, Osmanlı deali, Zihniyet Dönüsümü, Hürriyet, Mentality, Ottoman Ideal, Mental Transformation, Freedom
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmanın ana baslıgı Osmanlı mparatorlugu'ndaki geleneksel zihniyetin modern zihniyete dönüsümünde Genç Osmanlılar hareketinin oynadıgı rolü tespit etmektir. Bu hareketin önerilerinin amacı Osmanlı'daki üç temel ögeyi degistirmek üzerine kurulmustur. Devlet ile birey arasındaki iliski ilk konudur. Bunlar reayadan hürriyet mevhumu ve siyasi haklarla güçlendirilmis bir birey yaratmaya çalısmıslardır. kinci asamada modern bir toplum hayali kurmuslardır. Laikligi ima eden önerilerinin amacı toplumu önünü tıkayan geleneksel ve bir takım dini baglardan kurtarmayı hedeflemistir. Milliyetçilik vurguları ise Osmanlı geleneksel toplum yapılanmasının sonunu hazırlaması açısından önemlidir. Son bir nokta olarak ise aktif, bu dünya konusunda istekli ve aklıyla hareket eden bir birey yaratma konusundaki çabaları sayılabilir. Ancak ilginç olan su ki temel kaygılarının Osmanlı devletini ve slami düzeni korumak ve yasatmak olmasına ragmen getirdikleri önerilerin tam da bu kurumların altını oyuyor olmasıdır. Bu çalısma iste bu çeliskileri ve bir zihniyet dönüsümünün baslangıcının izlerini bulmaya çalısacaktır.
Özet (Çeviri)
The main topic of this study is determining the role of the Young Ottomans in mentality transformation in the Ottoman Empire from the traditional one to a modern one. Their proposals aim to change three patterns of the Ottoman state and society. The relation between state and the individual is the first issue. They tried to create an Ottoman citizenry, enhanced with freedom and political rights, from a reaya. In the second step they imagined a modern society. Their proposals, which imply a secular system, aim to secure the people from the yoke of the tradition and some religious bonds. Nationalism is also important for the abolition of the traditional stratification of the Ottoman society. As a last point, the individual, himself, is tried to be changed into an active, enthusiastic, this-worldly, and rational being. However what is interesting is that while their main concern had been the survival of the Ottoman Empire and the Islamic order, their proposals had the potential to undermine these very institutions. This study will try to find the traces of these contradictions and the beginning of a mental transformation.