Ethnic Russians and minority rights in the Baltic states during their EU accession process
Avrupa entegrasyon sürecinde Baltık ülkelerinde etnik Ruslar ve azınlık hakları
- Tez No: 216972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: azınlık hakları, Estonya, Letonya, Litvanya, Minority Rights, Estonia, Latvia, Lithuania
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, Baltık ülkelerinden Estonya, Letonya ve Litvanya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin söz konusu ülkelerde yaşayan etnik Rus nüfusa dönük vatandaşlık politika ve kanunları üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Tez, aynı zamanda, vatandaşlık kanunlarının, azınlık hak ve özgürlüklerine saygı, bu hak ve özgürlüklerin korunmasını gerektiren AB normları ile tutarlılığına ek olarak, Komünist mirasın bu ülkeler üzerindeki etkilerini ve bu ülkelerin Komünizm sonrası devlet düzeninin yeniden inşasını azınlık hakları çerçevesinde incelemektedir.Tezin temel argümanı olarak, AB katılım sürecinin Baltık ülkelerindeki azınlık haklarına sağlamış olduğu önemli katkıya rağmen, söz konusu ülkelerin AB katılım süreci boyunca etnik Rusların azınlık hakları konusunda kısmi ilerleme sağlayabildiği öne sürülmektedir. Baltık ülkeleri, Rusya Federasyonu'nun, kendi ülkelerinde yaşayan etnik Ruslar üzerinde yaratabileceği olası etkiden duydukları korku sebebiyle, azınlık hakları konusunda tam olarak ilerleme sağlayamamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of the Baltic states of Estonia, Latvia and Lithuania?s European accession process on the Russian oriented citizenship policies and laws of these states from a comparative perspective. The thesis also explores the impact of communist heritage and the construction of the post-communist state order within the context of minority rights; in addition to the consistency of the citizenship laws in the Baltic states with the European Union norms, which require the respect for and protection of minorities.The main argument of this thesis is that notwithstanding the fact that the European accession process has promoted minority rights in the three Baltic states significantly, the ethnic Russians in the Baltic states have been partially accommodated during the Baltic states? accession into the EU. The ethnic Russians have not been entirely accommodated due to Baltic states? fear from potential influence of the Russian Federation over the ethnic Russians in these Baltic states.