Future of regulation theory: Open-endedness and post-disciplinarity
Düzenleme okulunun geleceği: Açık uçluluk ve disiplinerlik ötesi
- Tez No: 216970
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Düzenleme, Kriz, Kurumsalcılık, Elestirel Gerçekçilik, Régulation, Crisis, Institutionalism, Critical Realism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
1970'lerin basından bu yana, Düzenleme okulu kapitalist ekonomilerin tarihsel zaman içindeki dönüsümlerinin analizini yapmaktadır. Bu politik ekonomi arastırması içerisindeki erken çalısmalar o zamanki Marksist kapitalizm kuramlarına mahsus yapısal-islevselcilige ve neoklasik iktisadın kapalı-kuramsal sistemine karsı olduklarından, Düzenleme okulu kuramcıları çok geçmeden stilize dogruların açık-yöntemsel analizine basvurdular. Bu yöntem orta-düzey kuramcılıktan baskası degildir. Bu çalısma Boyer ve Jessop'ın ortadüzeyciligin Düzenleme okulunun bundan sonraki ve evvelki kuramsal arastımalarına olan ters tesiri üzerine argumanlarını ve bu politik-ekonomi bulussalı için kurumsalcı ve bütünlesik iktisadi bastan yönelim planlarını masaya yatırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the early 1970s, regulation theory have analysed the restructuring of capitalist economies in historical time. As early studies within that political economic research were againt the structural-functionalism explicit in Marxist theories of capitalism at the time on the one hand, and the closed theoretical system of neoclassical economics on the other, regulationists soon resorted to an open-method analysis of stylised facts. Such a method is none other than a middle-range theory. This study touches upon Boyer?s and Jessop?s arguments on the antithetical consequences of this middle-rangeness for further as well as former theoretical research within regulation theory and their particular scheme of infléchissement for that political economic heuristic in institutionalist and integral economic terms.