Competing and shifting hegemonic discourses: the Turkey-EU relations between 1999 and 2005
Değişen ve rekabetçi hegemonya söylemleri: 1999-2005 arası Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri
  1. Tez No: 216982
  2. Yazar: BURCU TOPKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, Türkiye, neo-gramscian perspektifleri, hegemonya, degisken ve rekabetçi hegemonya söylemleri, European Union, Turkey, neo-gramscian perspectives, hegemony, competing and shifting hegemonic discourses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalısmada, 1999 Helsinki Zirvesi ve 3 Ekim 2005 tarihleri arasında Türkiye- Avrupa Birligi iliskilerinde degisen ve yeniden tanımlanan hegemonya söylemleri Neo-Gramscian perspektifleri çerçevesinde incelenmektedir. Çalısmada ilk olarak klasik entegrasyon teorileri incelenmis ve bu teorilerin kapasitesinin Avrupa Birligi entegrasyon sürecini açıklamakta yetersiz kaldıgı fikrine dayanılarak, Neo- Gramscian perspektifler alternatif olarak sunulmustur. Türkiye-Avrupa Birligi iliskilerinin degisken karakterinden yola çıkarak, belirlenen zaman aralıgındaki dönüm noktaları tanımlanarak, her iki taraf içinde tanımlanan ve yenilenen hegemonya söylemleri tartısılmaktadır. Tezin ana argümanı, Türkiye-Avrupa Birligi iliskilerinin baslangıcından bu yana dalgalı bir karaktere sahip oldugu ve bu yapının belirlenen zaman aralıgına sosyal aktörlerin de katılımlarıyla degisken ve rekabetçi hegemonya söylemleri üzerinden yeniden tanımlanarak üretildigidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the competing and shifting hegemonic discourses in Turkey-EU relations in the period between 1999 Helsinki European Council and 3 October 2005 are discussed in the framework of neo-Gramscian perspectives. In this study, initially the classic theories of European integration are analyzed and on the basis of the argument that the classic theories of European integration exhausted their potentials in explaining the European integration process, the neo-Gramscian perspectives are presented as an alternative theoretical framework. Deriving from the wavering character of Turkey-EU relations, the turning points in the related time period are defined and competing and shifting hegemonic discourses for both sides are discussed. The main argument of this thesis is that, since the very beginning of Turkey-EU relations, it has a wavering character and these relations are reproduced through the redefinition of competing and shifting hegemonic discourses with the active contribution of social actors in the related time period.