The cyprus question: continuity, transformation and tendencies
Kıbrıs sorunu: devamlılık, dönüşüm ve eğilimler
- Tez No: 216981
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Sorunu, Hegemonya Projesi, Annan Planı, Dönüşümler, Eğilimler, Cyprus Question, Hegemonic Projects, Annan Plan, Transformations, Tendencies
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 459
Özet
Bu tezin üç ana amacı vardır. Tez öncelikle, temel teorik yaklaşımları sorgulayarak, Kıbrıs sorununda yeni bir analize imkan sağlayan bir teorik çerçeve çizmeyi hedeflemektedir. İkinci olarak tez, tarihsel perspektif içerisinde aktörlerin pozisyonlarını ve uluslararası konjonktürü analiz ederek, Kıbrıs sorunununda ortaya atılan çözüm önerilerinin hangi algılamalar ve politikalar üzerine inşa edildiğini ve bunların sürekli olarak Kıbrıs sorununu çözmede neden başarısız olduğunu analiz ederek, Kıbrıs sorunundaki devamlılık, dönüşüm ve eğilimleri tanımlamayı hedeflemektedir. Devamlılık, krizlerin sürekliliğini sağlayan ve farklı barış görüşmelerinin, barış önerilerinin ve barış girişimlerinin sürekli olarak başarısız olmasını sağlayan faktör olarak değerlendirilmekte, bu faktörlerin analiz edilerek Kıbrıs sorununa dahil olan aktörlerin hegemonya projelerinin analiz edilmesinde kullanılmaktadır. Dönüşüm ise hegemonya projelerinin neden ve nasıl değiştiğine işaret etmektedir. Kıbrıs sorununda ortaya çıkan iki ayrı egemenlik birikimi, manda yönetimini öngören egemenlik paylaşımı, Tayvan modeli, 1960 anayasal düzenine geri dönüş, sınıfsal düzen üzerinden bütünleşme ve KKTC'nin bağımsızlığı gibi eğilimler incelenerek, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin mantıksal çıkarsamaları ortaya koyulmaktadır. Üçüncü olarak tez, Kıbrıs sorunu ile ilgiliAB'nin oluşturduğu hegemonya projesi üzerinde odaklanarak, AB hegemonya projesinin nasıl ortaya çıktığını, diğer hegemonya projeleri, yerel ve uluslararası politik konjonktür ile olan ilişkisini, devamlılığını sağlayan noktalarla, dönüşümüne neden olan faktörlerle, AB hegemonya projesinin başarıları ve başarısızlıkları analiz edilecektir. Bu tezin temel argümanı şudur; şu ana kadar uluslararası ve yerel aktörler tarafından ortaya atılan çözüm önerileri, en son olarak da AB tarafından ortaya atılan Annan planı, sadece başarısızlığa sebep olmamakta, Kıbrıs sorununun bir paradigmadan diğer bir paradigmaya dönüşmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has three main objectives. First, it provides a theoretical framework that challenges the mainstream approaches to allow for a new reading of the Cyprus Question. Second, it identifies continuities, transformations and tendencies within different historical periods by analyzing the positions of the various actors and the international conjecture in order to offer a correct reading of all previous settlement proposals and indicate the basis on which perceptions and policies were constructed and why the latter failed repeatedly to resolve the Cyprus issue. Continuities are those factors that created the continuum of the crisis and were concretely reflected in the successive failures of different peace talks, plans and initiatives; examining these means analyzing the hegemonic projects of the various actors involved. Examining transformations means looking specifically at how and why these hegemonic projects changed. Examining tendencies means pointing out the latest developments such as accumulated sovereignty, shared sovereignty as protectorate, Taiwan Model, return to 1960, integration through class strategy and independent TRNC and exploring the logical consequences of developments. Third, this study focuses on the European Union?s hegemonic projects related toCyprus ? how they emerged, the relationship between these projects and the domestic and international political conjectures, their aspects of continuity and reasons for transformation and their successes and failures. This thesis argues that all the previous plans and initiatives by international and local actors, latest being the EU-initiated Annan Plan, led not only to failure, but transformed the Cyprus Question from one paradigm to another.