NATO's partnership for peace (PfP) program and regional security in Central Asia
  1. Tez No: 216983
  2. Yazar: BEİSHENBEK TOKTOGULOV
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Barıs için Ortaklık (BIO), Orta Asya, Bölgesel Güvenlik, NATO, Partnership for Peace (PfP), Central Asia, Regional Security
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez NATO'nun Barıs için Ortaklık (BiO) programını Orta Asya'da bölgesel güvenligin saglanması açısından oynadıgı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Tez, BiO programı çerçevesinde NATO ve Orta Asya'daki ortaklarları arasındaki isbirliginin gelismesine ve NATO'nun Orta Asya'ya iliskin güvenlik vizyonuna odaklanmaktadır. Bu tez NATO'nun BiO programı çerçevesinde Orta Asya'da aktif oldugunu kabul etmekle beraber örgütün bölge ülkeleri ile olan isbirliginin Orta Asya'da bölgesel güvenligin saglanmasından çok, kendi küresel güvenlik önceliklerinden kaynaklandıgını savunmaktadır. Bu tez bes ana bölümden olusmaktadır. Giris bölümünün ardından ikinci bölüm Sovyet sonrası Orta Asya'da bölgesel güvenlik sorunlarını incelemektedir. Üçüncü bölüm ise, NATO'nun BiO programının ve Orta Asya'daki bölgesel güvenligin temel özelliklerini tartısmaktadır. Dördüncü bölüm bölgedeki her ülkenin ttifakla olan isbirligindeki önceliklerinden yola çıkarak, NATO'nun BiO programını her bir Orta Asya ülkesi için ayrı ayrı incelemektedir. Besinci bölüm ise, ttifakın küresel ve bölgesel güvenlik önceliklerini de ele alarak, 2001'den bu yana NATO'nun bölgedeki varlıgını arttırması ile sürdürdügü BiO programı arasındaki baglantıyı analiz etmektedir. Sonuç bölümü ise tezin ana bulgularını tartısmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to discuss NATO?s Partnership for Peace (PfP) program in Central Asia in terms of its role in promoting regional security. It focuses on the evolution of the cooperation between NATO and its Central Asian partners within the framework of the NATO?s PfP program, as well as the Alliance?s vision of security in Central Asia. The thesis argues that although NATO is active in Central Asia with its PfP programs, its engagement with the Central Asian states is mainly motivated by its own global security priorities rather than promoting regional security cooperation in Central Asia. This thesis comprises four main chapters. After the introduction chapter, the second chapter examines regional security challenges in post-Soviet Central Asia. The third chapter discusses the fundamental characteristics of NATO?s PfP program and regional security in Central Asia. The fourth chapter examines NATO?s PfP programs in individual Central Asian states by examining the priorities of each state in cooperating with the Alliance. The fifth chapter analyses the relevance of NATO?s PfP programs for increasing its involvement in Central Asia since 2001 by taking its global and regional security priorities. The concluding chapter discusses the main findings of this thesis.