Strateji ve endüstrinin firma performansına etkisi: Türkiye'nin öncü sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma
Effects of stratey and industry on firm performance: An examination on Turkish leading manufacturing companies
  1. Tez No: 217054
  2. Yazar: SOLMAZ FİLİZ KARABAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firma performansı, endüstri, devlet desteği, rekabet stratejileri, karma strateji, Türkiye, Firm performance, industry, state support, competitive strategies, hybrid strategy, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de firmaların performans farklılaşmasını endüstri yapısı ve rekabet stratejileri bağlamında ele almaktadır. Çalışmada Türkiye'nin öncü imalat firmaları arasında endüstriyel yapı ve uygulanan rekabet stratejilerinin performansı nasıl etkilediği incelenmektedir. Regresyon analizi ve yapısal eşitlik modeli ile yapılan analiz sonuçları, rekabet stratejilerinin endüstri yapısına göre firmalar arası performans farklılaşmasını daha yüksek düzeyde açıkladığını göstermektedir. Araştırma bulgularına göre, endüstriyel yapı unsurları olarak pazar dinamizmi ve ikâme malların tehdidi firma performansını azaltmakta, pazara giriş engeli belirli bir düzeyde arttırmaktadır. Buna karşın, tedarikçilerin pazarlık gücü ve rekabetin şiddetinin firma performansına etkisinin olmadığı görülmektedir. Araştırma sonuçlarından Türkiye'de devlet desteğinin, firma performansı üzerinde, uygulanan stratejilere bağlı olarak, kısmi ve dolaylı bir etkiye sahip olduğu anlaşılmaktadır. Rekabet stratejilerinin hepsi de belirgin bir şekilde firma performansını pozitif yönde etkilemektedir. Araştırma sonuçları, ayrıca, karma stratejinin tüm stratejiler içerisinde firma performansını en yüksek düzeyde etkilediğini göstermektedir. Karma stratejilerden sonra ise, firma performansını en çok etkileyen rekabet stratejisinin farklılaştırma stratejisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the effects of industry structure and competitive strategies on firm performance of Turkish leading manufacturing companies. The results of regression and structural equations model analyses indicate that competitive strategies have more influence on firm performance than industry structure. Findings specifically show that market dynamism and threat of substitute products reduce firm performance while industry entry barriers partly increase it. However, the findings also demonstrate that bargaining power of suppliers and degree of competition have no effect on firm performance. Further analysis indicates that there is also an indirect effect on firm performance coming from the state support. Accordingly, state support influences firm performance through competitive strategies. On the other hand, all of the competitive strategies are positively related to firm performance at a significant level. Particularly hybrid strategy has a highly strong impact on firm performance.