Nurettin Topçu'nun din eğitimi ile ilgili görüşleri
Nurettin Topçu's ideas about religion education
  1. Tez No: 217063
  2. Yazar: ALİ RIZA GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT GÖÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Religion, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, hareket felsefesi, idealizm, din, din eğitimi, Nurettin Topçu, philosophy of action, idealism, religion, education of religious
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yirminci asırda yetişen büyük bir düşünürümüz olan Nurettin Topçu, Maurice Blondel'in ?Hareket Felsefesi?nden hareketle ve tasavvufi bir anlayışla Anadolu insanının felsefesini yapmaya çalışmıştır. Felsefe, din, ahlak, milliyetçilik ve sosyalizm gibi kavramlar üzerinde duran Topçu, felsefesine uygun bir biçimde eğitim ve din eğitimi konusunda fikirler üreterek idealist bir eğitim anlayışı ortaya koymuştur. Özellikle kendi dönemindeki eğitim zihniyetini ve uygulamalarını tenkit eden Topçu dini ve milli bir eğitimi savunarak ve ülkemizdeki eğitim felsefesinin pragmatist yapısını reddederek onun yerine idealist bir eğitim sistemini öne sürmektedir. Din eğitimine psikolojik, felsefi ve dini temeller getirerek idealist bir din ve ahlak eğitimini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topçu who is one of the our greatest philosopher of the 20th century tried to make Anatolian people?s philosophy from the Maurice Blondel?s ?philosophy of action? understanding. He gave importance to the concept of philosophy, religion, moral, nationalism and socialism. He produced idea education and education of religious suitable to his philosophy and he made an idealist education understanding. Specially in his period he criticized the education mentality and their practice. He defended the religional and national education and he rejected the pragmatist education philosophy of our country. He defended the idealist education system. He defended to put the physchological, philosophycal and religional to get the idealist religion and moral education.