Sehî Beg ve Latîfî Tezkirelerinde istitrâd
Istitrâd in Sehî Beg and Latîfî Tezkires
- Tez No: 217062
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tezkire, İstitrâd, Sehî Beg, Latîfî, Hikâye, Tezkire, İstitrâd, Sehî Beg, Latîfî, Story
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Tezimizde Sehî Beg ve Latîfî tezkirelerinde istitrâd amaçlı anlatılan hikâyeler üzerinde durduk. İstitrâd, anlatılan konuya zenginlik ve çeşitlilik katarak okuyucunun ilgisini canlı tutmak amacıyla ana konu arasına konuyla bağlantılı başka bir konu sıkıştırmaktır. Bir üslûp özelliği olarak değerlendirebileceğimiz istitrâdın Sehî Beg ve Latîfî tezkirelerindeki yerini ortaya koymaya çalıştık.Sehî Beg Tezkiresi, Anadolu sahasının ilk tezkiresidir. Dolayısıyla Sehî Bey eserini, kendisine örnek kabul ettiği kendisinden önce farklı sahalarda yazılmış tezkirelerle benzer nitelikte yazmıştır. Buna bağlı olarak tezkiresinde bazı şairler hakkında anlattığı hikâyeler de model aldığı tezkirelerdeki hikâye anlatım amacına uygunluk göstermektedir.Latîfî Tezkiresi, Anadolu sahasında yazılmış ikinci tezkiredir. Biçim ve içerik yönünden Sehî Beg Tezkiresi'nden farklı bir yapıdadır. İstitrâd amaçlı hikâye anlatımı bakımından da farklılık göstermektedir. Latîfî Tezkiresi'nde anlatılan hikâyelerin çoğu belli bir amaca yöneliktir. Yani Latîfî, anlattığı bu hikâyeleri bazı şairler hakkındaki tespitlerine tanık göstermiştir. Bu yönüyle Latîfî Tezkiresi'ndeki hikâyeler oldukça işlevseldir.
Özet (Çeviri)
We dwell upon the narrative stories specified istidrad in Sehî Beg and Latîfî tezkires in our thesis. İstitrâd is placing a corrolated subject in the main subject; to add richness and multiplicity for retaining reader?s interest on narrative subject. We tried to determine the location of istitrâd, assessing in Sehî Beg and Latîfî tezkires as a style property.Tezkire of Sehî Beg is the first tezkire of Anatolian region. Consequently Sehî Beg took a sample from the previous tezkires written on different areas and wrote his literary work with similar property. Depend on this, he narrate stories about some poets in his tezkire, which is suitable for the purpose of the story narration in the tezkires that he took model.Tezkire of Latîfî is the second tezkire which is written in Anatolian region. It is different from Tezkire of Sehî Beg in the style and content. It is also different from specified istitrâd in the story narration. Most of the stories which are narrated in Tezkire of Latîfî are adapted for a purpose. That is to say Latîfî produce a witness with the stories which he narrated for the idetification of some poets. By the side the stories in Tezkire of Latîfî are considerably functional.