Mardin ve çevresinde Süryaniler
The Syrians in Mardin and its around
  1. Tez No: 217072
  2. Yazar: ZEYNEP GÜL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mardin, Tur Abdin, Süryaniler, Süryani Kilise ve Manastırları, Mardin, Tur Abdin, Syrians, Syrian Church and Monasteries
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, Mardin ve çevresinde yaşamakta olan Süryaniler incelenmiştir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Süryaniler genel olarak ele alınmıştır. Bu amaçla da öncelikle, Süryani adı, kökeni, dili ve tarihi hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra Türkiye'deki Süryaniler ve Süryanilerin Türkiye'deki yapılanması üzerinde durulmuştur. Süryani Ortodokslarda inanç esasları başlığı altında tanrı, melekler, kutsal kitap, kıyamet, ölüm ve sonrası ile günah; ibadet esasları başlığı altında ise namaz, oruç, ondalık, kutsal ziyaret ve bayram yer almaktadır. Ortodoks Süryanilerde kilise teşkilatı ise, Episkoposluk, Papazlık ve Diyakosluktan oluşmaktadır.İkinci bölümde Mardin ve çevresindeki Süryaniler üzerinde durulmuştur. Bu amaçla da öncelikle Mardin ve çevresindeki Süryanileri ifade etmek üzere, Süryanilerin bu çevredeki kiliselerini içine alan Metropolitlik merkezine isim olarak verilen Tur Abdin adı ve coğrafi bölge olarak Tur Abdin bölgesi irdelenmiştir. Daha sonra Mardin ve çevresindeki Süryanilerin yaşantıları ele alınmıştır. Bu kısımda ise, gelenek ve görenekleri ile evlilik ve aile hayatı, Süryanilerde dayanışma ve vakıf, cenaze merasimi ve ölülerin gömülmesi anlatılmıştır. Ayrıca bu kısımda görsel sanatlar, el nakışı, basmacılık, yün ve ipek halıcılık, bakırcılık, kilim dokumacılığı ve taş oymacılığı Süryanilerde sanat başlığı altında işlenmiştir. Yine bu bölümde Mardin ve çevresindeki Süryanilerin mabedi niteliğini taşıyan Kilise ve Manastırlar ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur.Bu tez çalışması, konuya ilişkin varılan belli başlı sonuçların yer aldığı sonuç bölümü ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Syrians, who had lived in Mardin and its around, have been examined. This study is occured in two section. In first section, the Syrians generally were examined. Therefore, first of all the information about the name of Syrian, origin, language, history has been given. Then, the Syrians in Turkey and forming in Turkey were examined. Under the title of the basis of belief; god, angels, holybook, doomsday, death and postseath, sin; under the title of the basis of praying, namaz, fasting, alms, pilgrimage and festival were studied in Orthodox Syrians. Church organization in Orthodox Syrians is made of bishop, priesthood and diacos.In the second section, the Syrians in Mardin and around were searched. By this aim, firstly in order to indicate the Syrians who are in Mardin and around , the name of Tur Abdin and Tur Abdin Region as a geographycal region name that has been given to the center of Metropolit which includes Syrians churches in this area were examined. Secondly the life of Syrians who lived in Mardin and around were studied. In that part, marriage, family life, traditions, cooperation, foundation, funeral, burying deaths were studied. Beside this, in that section, visual arts, emroidery, weaving, wool and silk carpet weaving, coppering, weaving kilim, stone carving were examined under the title of art in Syrians. In additional in this section, the monastery and churches which have the quality of Syrian chapels were studied in details.This thesis studying was completed with the conclusion part which is taken place main results which are reached related to examining topic.