2005 ilköğretim programının uygulanması sırasında sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışları
Student? misbehaviours faced by primary teachers in the applicaton of new 2005 primary education program
  1. Tez No: 217074
  2. Yazar: ABDULLAH KOCABEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SENCER BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, İstenmeyen Davranış, İlköğretim Programı, Classroom Management, Student? Misbehaviours, Primary Education Program
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı, ?2005?2006 eğitim-öğretim döneminden itibaren ilköğretim okullarında uygulanmaya başlanan ve yürürlükten kaldırılan programa göre yaklaşım farklılığı içeren 2005 ilköğretim programının uygulanması sırasında ilköğretim okulları birinci kademe sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışlarını tespit ederek bu davranışların nedenleri hakkında öğretmen görüşlerini almaktır.Araştırma evrenini 2007?2008 eğitim öğretim döneminde Adana ili Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan 2. 3. ve 4. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı ve deseni çerçevesinde araştırma evreninden örneklem alma ve çalışma grubu belirleme yoluna gidilmiştir. Araştırma nicel ve nitel araştırma modellerinin birlikte kullanılarak desenlendiği için farklı örneklem alma teknikleri kullanılmıştır. Amaç doğrultusunda, küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 300 öğretmen ile anket uygulaması yapılmış, anket uygulaması yapılan öğretmenler arasından amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen öğretmenlerden 15' i ile görüşme ve 5' ile de gözlem uygulamaları yapılmıştır.Anket ile öğretmenlere sunulan 61 maddelik istenmeyen davranış listesindeki örnek öğrenci davranışlarını kendilerine göre istenmeyen davranış olarak seçmeleri istenmiştir. Anket uygulamasına katılan öğretmenlerden gönüllük esasına göre istekli olanlarla araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Öğretmenlerden görüşmelerde, istenmeyen davranışları tanımlamaları, örnekler vermeleri, yeni ilköğretim programını sınıf yönetimi açısından ve istenmeyen davranışlar açısından değerlendirmeleri ve sınıflarında gördükleri istenmeyen davranışların durumları hakkındaki düşünceleri sorulmuştur. Anket ve görüşme sonuçlarına göre sınıf gözlemleri yapılmıştır.Anket kullanılarak elde edilen veriler, bilgisayar programları kullanılarak analizi yapılmış sonuçları frekans ve yüzde olarak sunulmuştur. Görüşme ve gözlem verilerinin analizinde ise nitel araştırma veri analizi tekniklerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Sınıflarda karşılaşılan istenmeyen davranışlar açısından araştırma sonucunda anketlerden elde edilen bulgular ile görüşmelerden elde edilen bulgular benzer şekilde oluşmuştur. Sonuçlara göre öğretmenler arkadaşlarına karşı saldırgan davranışlar sergilemek, arkadaşlarıyla kaba ve küfürlü konuşmak, dikkat dağınıklığını, sürekli konuşarak diğer öğrencileri çalışmalarında rahatsız etmek, dersi aksatmaya yönelik kasti konuşmak davranışları öğretmenler tarafından en fazla istenmeyen davranış olarak ifade edilen davranışlar olmuşlardır. Gözlem bulgularına göre de sınıflarda en fazla gözlenen istenmeyen davranışlar, izin almadan konuşma, yerinden kalkma ve sınıfta dolaşma, arkadaşının ya da öğretmeninin sözünü kesme, düzensiz söz hakkı isteme davranışları olmuştur.Görüşme bulgularına göre istenmeyen davranışlarla sınıfta karşılaşma açısından öğretmenler yeni ilköğretim programının olumlu etki yarattığını ve istenmeyen davranışlarla karşılaşılma sıklığının azaldığını ifade etmişlerdir.Araştırma kapsamında elde edilen bulgular karşılaştırıldığında öğretmenlerin anket ve görüşmelerde ifade ettikleri istenmeyen davranışlarla sınıf gözlemlerinde karşılaşılanlar arasında farklılıklar oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the student misbehaviours which the primary school teachers face in the application of 2005 Primary Education program which exhibits approach difference according to the program that was put into practice and abolished in 2005-2006 Education-Teaching season and to get the opinions of teachers about the reasons for those misbehaviours.The research population consisted of primary school teachers who were teaching 2.,3. and 4. grade students in Seyhan and Yüreğir towns of the city of Adana in 2007-2008 Education and Teaching season. Considering the aim and design of the research, the methods of taking sample from the population and forming working groups were chosen. Different sampling methods were used since the research was designed by using both quantitative and qualitative research designs. In accordance with the aim of the study 300 teachers who were chosen by cluster sampling were questioned and 15 of these teachers who were chosen by purposive sampling were interviewed and 5 of them were observedTeachers were asked to choose the student misbehaviours for them from an misbehaviours list of 61 items which was given them with the questionnaire. Of the teachers who were questioned, a group of teachers chosen according to their willingness were interviewed by using a semi-structured interview forms prepared by the researcher. During the interviews teachers were asked to define the student? misbehaviours, to give examples of them, to evaluate the new primary education program in terms of misbehaviours and classroom management and they were also asked to give their opinions related those misbehaviours. Classroom observations were made according to the results of the questionnaires and interviews.Results obtained from the questionnaires were analyzed through computer programs and results were presented with frequency and percentage tables. Content Analysis was used during the data analysis of Interviews and Classroom Observations.At the end of the study findings obtained from questionnaires and interviews were found to be similar. According to the results, exhibiting aggressive behaviours towards friends, talking to friends in a rude and obscene way, distraction, disturbing the other students by talking all the time, talking deliberately to delay the lesson were the most common misbehaviours stated by teachers. Most common misbehaviours observed in the classroom were talking without asking for permission, leaving the desk and walking around the classroom, interrupting friends or teachers and disordered ways of asking for right to speak.According to the results of the interview, teachers stated that the new primary education program had positive impact on the student? misbehaviours in the classroom and that it decreaed the frequency of facing the misbehaviours.There were differences between misbehaviours stated in the questionnaires and observed during classroom observations when the findings of the study were compared.