Adana ilindeki eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özelliklerinin değerlendirilmesi
Assessment of social development properties of trainable children with mental disabilities in Adana
  1. Tez No: 217077
  2. Yazar: HİCRAN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitilebilir Zihinsel Engelli, Sosyal Gelişim, Sosyal Beceri, Trainable person with mental disabilities, Social Development, Social Skill
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırma, Adana ilinde resmi kurumlara devam eden eğitilebilir zihinsel engelli çocukların (EZEÇ), sosyal gelişim özelliklerini ve sosyal gelişim özelliklerinin çeşitli değişkenler açısından dağılımına bakılmak amacıyla yapılmıştır.Araştırma, 2006?2007 öğretim yılında Niyazi Eker Biçer İlköğretim Okulu'nda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi, Adana Rehberlik Araştırma Merkezi'nce eğitilebilir zihinsel engelli olarak tanı konulmuş ve bu okula devam eden 81 öğrenciden oluşmuştur. Öğrencilerin sosyal gelişimlerinin değerlendirilmesinde öğretmen ve veli görüşlerine başvurulmuştur. Verileri elde etmede kişisel bilgi formları ve sosyal gelişim özellikleri öğretmen ve veli gözlem formu kullanılmıştır.Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Elde edilen bulguların karşılaştırılmasında frekans dağılımlarına bakılarak analiz yapılmıştır.Sonuç olarak;A. Öğretmen görüşlerine göre;1.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler her iki grupta birbirine yakın oranda gerçekleştirilirken erkeklerin küçük bir farkla daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Günlük yaşam becerilerinde kız öğrenciler başarılı görülürken, topluma ilişkin beceriler erkek öğrencilerde daha yüksek oranda gözlenmiştir.2.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri yaş değişkeni açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler 6?12 yaş aralığında, günlük yaşam becerileri ve topluma ilişkin beceriler 13-18 yaş aralığında daha yüksek oranda gerçekleşmektedir.3.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri erken çocukluk eğitimi alıp almama açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler her iki grupta yakın oranda gerçekleştirilirken hayır yanıtına daha fazla rastlanmıştır. Günlük yaşam becerileri ve topluma ilişkin becerileri gerçekleştirmede erken eğitim almayan öğrenciler daha başarılı bulunmuştur.4.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri veli eğitim düzeyi açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal becerilerde ilköğretim mezunu veliye sahip öğrenci daha başarılı bulunurken, günlük yaşam becerileri ve topluma ilişkin becerileri gerçekleştirmede lise ve üniversite mezunu veliye sahip olanlar daha başarılı bulunmuştur.5.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri veli gelir düzeyi açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler ve günlük yaşam becerilerinin aylık geliri 410-600 arası olan aileye sahip olan çocukların daha başarılı; topluma ilişkin becerilerin aylık geliri 410-600 ve 850 ve üstü olan aileye sahip öğrencilerin daha başarılı olduğu görülmüştür.B. Veli görüşlerine göre;1.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler ve günlük yaşam becerilerini kız öğrencilerin; topluma ilişkin becerileri erkek öğrencilerin daha yüksek oranda gerçekleştirdikleri görülmüştür.2.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri yaş değişkeni açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler, günlük yaşam becerileri ve topluma ilişkin becerileri gerçekleştirmede 13-18 yaş grubu daha başarılı bulunmuştur.3.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri erken çocukluk eğitimi alıp almama açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal beceriler her iki grupta yakın oranda gerçekleştirilirken evet yanıtına daha fazla rastlanmıştır. Günlük yaşam becerileri ve topluma ilişkin becerileri incelendiğinde ise erken eğitim almayanların daha başarılı olduğu görülmüştür.4.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri veli eğitim düzeyi açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal becerileri veli eğitim düzeyi ilköğretim olan öğrenciler daha başarılı; günlük yaşam becerilerini ve topluma ilişkin becerileri gerçekleştirmede veli eğitim düzeyi lise olan öğrenciler daha başarılı bulunmuştur.5.Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri veli gelir düzeyi açısından incelendiğinde; bireysel ve bireyler arası sosyal becerileri gerçekleştirmede aylık geliri 410-600 olan veliye sahip olan öğrenciler; günlük yaşam becerileri ve topluma ilişkin becerileri gerçekleştirmede aylık geliri asgari ücret ve 410-600 arası aylık geliri olanlar daha başarılı bulunmuştur.C. Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların sosyal gelişim özellikleri ile ilgili alınan öğretmen ve veli görüşleri karşılaştırıldığında; bireysel ve bireyler arası sosyal becerileri, günlük yaşam becerileri ve toplum ilişkin becerileri gerçekleştirmede öğretmenlerden alınan görüşlerde daha yüksek oranda evet yanıtına rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made with a view to seek social development properties of trainable children with mental disabilities (EZEÇ) who continue to government agencies in Adana and distribution of their social development properties in terms of various factors.Study was conducted at Niyazi Ekerbiçer Primary School at 2006-2007 academic year. Sample of study consists of 81 students who were diagnosed as trainable person with mental disabilities by Adana Guidance Research Centre and continues to this school. Opinion of teachers and guardians were taken at the assessment of social developments of students. Personal information forms and teacher and guardian observation form for social development properties were used at the obtainment of data.Study is descriptive action at detection model. Analysis was made by seeking frequency distributions at comparison of findings obtained.In conclusion;A. According to opinion of teachers;1. When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of sex variable; it was observed that men are more successful by minor difference whereas rates of individual and interindividual social skills were close in each group. Skills regarding society were observed at higher rates at male students, whereas female students are successful in daily life skills.2.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of age variable; individual and interindividual social skills were occurred in the age range of 6-12 and daily life skills and skills regarding society were occurred in higher rates in the age range of 13-18.3.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of receiving or unreceiving early childhood education; response of no was experienced whereas rates of individual and interindividual social skills were close in each group. Students who were not received early education were found more successful in implementing of daily life skills and skills regarding society.4.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of guardian educational level; those who has high school and university graduate guardian were found more successful in implementing of daily life skills and skills regarding society whereas student who has primary education graduate guardian are successful at individual and interindividual social skills.5.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of guardian level of income; individual and interindividual social skills and daily life skills are more successful at children who has family whose monthly income is in between 410-600 YTL; skills regarding society are more successful at children who has family whose monthly income is in between 410-600 YTL and 850 YTL or more.B. According to opinion of guardians;1. When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of sex variable; it is seen that individual and interindividual social skills and daily life skills were implemented by female students at higher rates; skills regarding society were implemented by male students at higher rates.2.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of age variable; age range of 13-18 were found more successful in implementing of individual and interindividual social skills, daily life skills and skills regarding society.3.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of receiving or unreceiving early childhood education; response of yes was experienced whereas rates of individual and interindividual social skills were close in each group. Students who were not received early education were found more successful in implementing of daily life skills and skills regarding society.4.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of guardian educational level; those who has high school graduate guardian were found more successful in implementing of daily life skills and skills regarding society whereas student who has primary education graduate guardian are successful at individual and interindividual social skills.5.When social development properties of trainable children with mental disabilities were examined in terms of guardian level of income; children who has family whose monthly income is in between 410-600 YTL were found more successful in implementing of individual and interindividual social skills; those who has family whose monthly income is minimum wage and in between 410-600 YTL were found more successful in implementing of skills regarding society and daily life skills.C. When teacher and guardian opinions which were taken in respect to social development properties of trainable children with mental disabilities were compared; response of yes were experienced at higher rates at opinions taken by teachers in implementing of individual and interindividual social skills, skills regarding society and daily life skills.