Öğrenme stratejileri öğretiminin ve ders işlenişinde kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve kalıcığa etkisi
The effects of teaching and using of learning strategies on achievement, retention and attitude of the students
  1. Tez No: 217083
  2. Yazar: YELİZ DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAF HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme stratejileri ve öğretimi, sosyal bilgiler, akademik başarı, tutum, Teaching of learning strategies, Social Science, achievement, attitude
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırmanın amacı; ilköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrenme stratejileri öğretiminin ve bu stratejilerin ders işlenişinde kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve kalıcılığa etkisini araştırmaktır.Araştırma deneysel araştırma modellerinden ön test-son test kontrol gruplu desene göre tasarlanmıştır. Araştırma 109 beşinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler ? Öğrenme Stratejileri Anketi? , ?Sosyal Bilgiler Akademik Başarı Testleri ? ve ? Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği? ile toplanmıştır. Veri toplama araçları deneysel işlemden önce öntest, deneysel işlem sonrasında sontest olarak kullanılmış, sontestten üç hafta sonra da akademik başarının kalıcılığına bakılmıştır. Deneysel işlem olarak öncelikle öğrenme stratejileri öğretimi yapılmış ve ünitelerin öğretiminde öğrencilerin öğrenme stratejilerini kullanmaları için ortam oluşturulmuştur.Öğrenme stratejileri verileri frekans ve yüzde olarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin akademik başarı ve tutum ölçeği öntest, sontest, kalıcılık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olup olmadığına kovaryans analizi (ANCOVA) ile bakılmıştır.Verilerin analizi sonucunda öğrenme stratejileri öğretiminin öğrencilerin öğrenme stratejilerini kullanma düzeylerini, akademik başarısını arttırdığı ve derse yönelik tutumlarına olumlu katkı sağladığı belirlenirken, öğrenilenlerin kalıcılığında anlamlı bir fark yaratmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the effects of teaching and using of learning strategies on achievement, retention and attitude of the students in Social Sciences courses. This research was designed according to two experimental and one control group pretest-posttest modeling. The study was conducted with 109 students who are fifth grades at public elementary school. The data was collected with ?Learning Strategies Questionnaire?, ?Social Studies Achievement Tests? and ?Social Studies Attitude Scale?. Learning Strategies were taught to the students by means of direct teaching method and this strategies were used on the teaching of units.Students? learning strategies were demonstrated with frequency and percent statistics. Data which collected with?Social Studies Achievement Tests? and ?Social Studies Attitude Scale? analyzed with covariance analysis (ANCOVA).Findings indicated that teaching and using of learning strategies increased students? learning strategies levels, achievement, and effected positively attitude of the students, but it didn?t indicate meaningful difference to retention in Social Sciences courses.