İlköğretim altıncı sınıf sosyal bilgiler dersinde obenchain ve morris tarafından önerilen öğretim stratejilerinin öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve kalıcılığa etkisi
The effect of instructional strategies which are suggested by obenchain and morris on elemantary school sixth grade students academic achievement, retention and attitudes towards social studies
- Tez No: 217082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Instructional strategies, Social Studies, Academic achievement, Attitude, Retention
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada ilköğretim altıncı sınıf sosyal bilgiler dersinde Obenchain ve Morris tarafından önerilen öğretim stratejilerinin öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve kalıcılığa etkisi araştırılmıştır.Araştırma, 2006-2007 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılında Adana ili Seyhan ilçesinde yer alan iki devlet ilköğretim okulunda yürütülmüştür. Araştırma bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere toplam 75 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gruplar Sosyal Bilgiler Akademik Başarı Testi ve Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği ile yapılan öntest ile eşitlenmiştir. Dersler, deney grubunda Obenchain ve Morris tarafından önerilen öğretim stratejileri ile oluşturulmuş olan etkinlikler ile; kontrol grubunda ise ilköğretim programında yer alan etkinlikler ile işlenmiştir. deney ve kontrol gruplarına Sosyal Bilgiler Akademik Başarı Testi ve Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği öntest, sontest ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Ayrıca deney ve kontrol grupları ile görüşme yapılarak nitel veriler elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen veriler üzerinde t testi ve kovaryans analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effect of instructional strategies which are suggested by Obenchain and Morris on elemantary school sixth grade students academic achievement, retention and toward social studies was investigated.The study was conducted at two public elemantary school in the Seyhan district of Adana in 2006-2007 academic year.The subject of the study consisted of total 75 students that they were divided in one experimantal and one control groups. The groups were equialized according to their social studies academic achievement and social studies attitude scale pretest scores.The measurement instruments fort he study were ?Social Studies Academic achievement Test? and ? Social Studies Attitude Scale? both of which were administered as pre test, post test and retention test to measure academic achievement and attitudes toward social studies. It was used ?Interview Form? to get student opinios about instructional strategies.Data were processed by using t test and covarience analysis. It was used content analysis technique for interview data.Findings from academic achievement post and retention test mean score revealedthat there were not statistically significant difference between experimental and control groups.No significant differences were found in terms of the social studies attitude scale post test scores of experimental and control groups, but significant differences were found in terms of retention test scores.At the end of the analysis of interview data that was processed from the interviews with experimental and control groups, it was revealed that the students in the experimental groups expressed (arrounced) more positive views than the students in the control groups.