Proje tabanlı öğrenme yaklaşımına dayalı fen bilgisi öğretiminin akademik başarı ve tutuma etkisi
The effect of teaching science based on project based learning approach to the academic success and attitude
- Tez No: 217114
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretimi, Proje Tabanlı Öğrenme, Akademik Başarı, Fen Bilgisi Tutumu, Teaching Science, the Project Based Learning, Academic Success, Attitude to Science Course
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim yedinci sınıf Fen Bilgisi dersi ?Ya Basınç Olmasaydı?? ünitesinde, proje tabanlı öğrenmenin öğrencilerin akademik başarısına ve fen bilgisi dersine karşı olan tutumlarına etkisini incelemektir.Araştırma 2006-2007 eğitim-öğretim yılı ikinci yarıyılında, Adana ili Pozantı ilçesi'ndeki Atatürk İlköğretim Okulu'na devam etmekte olan 7.sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmaya deney ve kontrol gruplarında 32'şer olmak üzere toplam 64 öğrenci katılmıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır.Proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına ve fen bilgisine karşı tutumlarına etkilerini incelemek amacıyla bir deney, bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney ve kontrol grupları yansız olarak seçilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencileri farklı değişkenler açısından( cinsiyetleri, karne notları ve sayıları) eşitlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, kişisel bilgiler formu, akademik başarı testi ve tutum ölçeği kullanılmıştır.Araştırma süresince başarı testi ve tutum ölçeğinden elde edilen verilerin, aritmetik ortalamaları, standart sapmaları betimsel olarak verildikten sonra, t-testi, kovaryans analizleri yapılmıştır. İstatistiki işlemler SPSS 11,5 paket programıyla çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda, proje tabanlı öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubunu öğrencilerinin ?Fen Bilgisi Dersi Başarı Testi? ve ?Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği? son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür.Elde edilen sonuçlar ışığında proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile öğretimin öğrencilerin akademik başarılarını ve fen bilgisi dersine karşı olan tutumlarını olumlu şekilde değiştirmiş olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The principal aim of this research is to study the effect of project based learning to the academic success and attitude to Science Course of the students for the chapter of ? If There Isn?t Pressure?? in the seventh grade Science Course of Primary School.The study was conducted with the seventh grade students in Atatürk Primary School in Pozantı-Adana, in the second mid term of 2006-2007 academic year. 64 students, as 32 students each for experimental and control group, were attended to the research. In the research pre and post test with control group experimental model was used.An experimental and a control group were constituted in order to investigate the effect of project based learning approach to academic success and attitude to Science Course of students. Students of experimental and control groups were tried to make equal due to variables (such as gender, grade, and number). In the research the data was obtained from personal information form, academic success test, and attitude scale.The data gained during research was analyzed by using t-test, covariance after giving arithmetic mean, and standard deviation figuratively. Statistical procedure was performed by using SPSS 11,5. Obtained data was interpreted on.05 level of significance.At the end of research, it was attained that there was a significance difference between the ?Science Course Success Test? and ?Science Course Attitude Scale? post test score of students of experimental group which was applied project based learning approach and students of control group which was applied traditional teaching method in favor of experimental group.As a result, it can be said that teaching by project based learning approach changed students? academic success and attitude to Science Course positively.